open-navfaktor-logo
search
Međunarodni skup
Džaferović u Istanbulu na 3. TRT Svjetskom forumu
Dvodnevni TRT Svjetski forum s temom "Globalizacija u povlačenju: Rizici i mogućnosti" okupio je lidere javnog mnijenja, političare, intelektualce i novinare iz mnogih zemalja širom svijeta
21.10.2019. u 12:13
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvuje na međunarodnom skupu u Istanbulu, čija je tema u fokusu globalizacija. Treće izdanje godišnjeg međunarodnog skupa u organizaciji turskoj javnog emitera TRT World počeo je danas u Istanbulu, a tema u fokusu je globalizacija. Na forumu se obratio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Dvodnevni TRT Svjetski forum s temom "Globalizacija u povlačenju: Rizici i mogućnosti" okupio je lidere javnog mnijenja, političare, intelektualce i novinare iz mnogih zemalja širom svijeta.

Tokom Foruma će biti održano više od 10 sesija na kojima će se raspravljati o pitanjima koja zauzimaju svjetsku agendu poput desničarskog terorizma, porasta populizma i nacionalizma, budućnosti Bliskog istoka, trgovinskih ratova, budućnosti Evropske unije i saradnja sila u nastajanju.

O ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija raspravljat će se drugog dana TRT Svjetskog foruma u Istanbulu. Posebna sjednica bit će posvećena pitanju Khashoggijevog ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu i njegovom povezanošću s promjenom geopolitičkih ravnoteža na Bliskom istoku.

O svirepom prošlogodišnjem ubistvu Khashoggija će govoriti Iyad Al-Bagdadi, predsjednik fondacije Kawaakibi sa sjedištem u Norveškoj, vođa stranke Ghad al-Thawrah i bivši egipatski predsjednički kandidat Ayman Nour, zatim savjetnik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Yasin Aktay, David Hearst, čelnik londonske internetske stranice Middle East Eye, Tawakkol Karman, predsjednica grupe Novinarke bez lanaca i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2011. godine, te Yahya Ibrahim, saudijski aktivist za ljudska prava i osnivač i direktor organizacije za ljudska prava ALQST.

Na Forumu će učestvovati brojne poznate ličnosti, među kojima su predsjednica Generalne skupštine UN-a Maria Fernanda Espinosa Garces, bivša brazilska predsjednica Dilma Vana Rousseff, čelnik partije Malezijske narodne pravde Anwar Ibrahim, Yanis Varoufakis, glavni vođa oporbe u Grčkoj, rumunjski ministar za europska pitanja George Ciamba, bivši austrijski kancelar Christian Kern, bivši finski premijer Esko Aho i bivši premijer Sirije Rijad Farid Hijab.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.