open-navfaktor-logo
search
Posjeta Sandžaku
Džaferović u Novom Pazaru: Bošnjaci nikada nisu bili jači nego što su to danas
Podsjetio je Džaferović na pokušaje da se Bošnjaci izbrišu sa ovih prostora, ali da sile koje su to željele nisu uspjele u svojim namjerama i to zahvaljujući bh. patriotama svih vjera i nacija, koji su iz ničega napravili Armiju RBiH
11.05.2019. u 22:16
get url
text
Šefik Džaferović

Svečanom sjednicom i podizanjem zastave sandžačkih bošnjaka na jarbol u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) obilježen je 11. maj, Dan bošnjačke nacionalane zastave. Svečanosti u Novom Pazaru je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je istaknuo da su Bošnjaci u Srbiji, odnosno Sandžaku, organizirani kroz BNV i da i na ovakav način vode računa i o svom bosanskome jeziku, kulturi i tradiciji, odnosno o svom identitetu.

- To je dobar, vjerovatno i najbolji put, da Bošnjaci u punom kapacitetu ostvare sva svoja prava koja im pripadaju po Ustavu Republike Srbije, ali i da razvijaju svoje odnose sa institucijama u BiH – kazao je Džaferović.

Podsjetio je da bošnjačka nacionalna vijeća djeluju, pored Srbije, i u Hrvatskoj i Crnoj Gori te da Bošnjaci kao autohtono stanovništvo žive i na Kosovu i u Makedoniji.

- Zato se javlja potreba uspostavljavanja institucionalne saradnje između bošnjačkih nacionalnih vijeća u zemljama bivše Jugoslavije, ali i njihove intenzivnije saradnje sa institucijama u matičnoj zemlji svih Bošnjaka, BiH – poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je izjavio da je od preuzimanja mandata u novembru 2018. godine primio predstavnike svih bošnjačkih nacionalnih vijeća, koji su ga informirali o položaju i nivou prava koje Bošnjaci ostvaruju u zemljama u kojima žive.

- Vi, ovdje u Sandžaku i cijeloj Srbiji, izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju. Za ostvarivanje nekih od njih potrebno je učiniti dodatne napore. Uz zaštitu bošnjačkog identiteta, jezika, kulture, vjere i tradicije, potrebno je infrastrukturno i ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima. To im je obaveza – izjavio je Džaferović.

{$galerijaFotografija}

Podsjetio je da Bošnjaci i Srbi dijele životni prostor, u BiH i u Srbiji, te je zbog toga, smatra on, nužno da se učini sve na vraćanju povjerenja i boljoj saradnji između naroda, ali, što je posebno naglasio, i između dviju država.

- Naravno, vraćanje povjerenja i bolja saradnja može se temeljiti isključivo na istini, pravdi, na ravnopravnim osnovama i međusobnom uvažavanju. O ostvarivanju prava Bošnjaka u svakoj od država regije i mi iz BiH ćemo intenzivnije povesti računa. Budite uvjereni da će se u tom smislu i naš glas itekako čuti, kako kroz nacionalne institucije, tako i kroz institucije države BiH – dodao je član Predsjedništva BiH.

BiH kao multietnička država i matična država svih Bošnjaka se, kazao je, konstantno suočava sa brojnim izazovima te, uprkos stalnim opstrukcijama i izazivanjima nepotrebnih kriza, stalno napreduje.

- Nalazimo se u predvorju Evropske unije i NATO-a. Podižemo našu ekonomiju. Naravno, imamo i mnogo problema kakvih nisu lišene ni druge zemlje, a tu prije svega mislim na odlazak mladih ljudi.
Ipak, ono što posebno opterećuje trenutno stanje jesu novi nasrtaji snaga koje su i 90-ih godina prošlog stoljeća nasrnule na BiH i posebno na Bošnjake. Ovaj put to rade političkim sredstvima. Svakodnevno prijete secesionizmom, zagovaraju dodatne etničke podjele, uskrajuću prava Bošnjacima u entitetu RS, negiraju genocid, odlikuju ratne zločince, po njima daju imena studentskim domovima, pokušavaju izvršiti reviziju historije i mogao bih još mnogo toga nabrojati. Vrlo često osjetimo da te retrogradne političke snage podršku za ovakvu politiku dobijaju izvan BiH, iz našeg neposrednog susjedstva – kazao je Džaferović.

Pojasnio je da postoji nekoliko razloga zbog kojih se to događa, a jedan od njih je promjena okolnosti u svijetu, što kod tih snaga budi nadu da mogu iskoristiti takve okolnosti za ostvarivanje svojih ciljeva.

- Generalno, interes i prisustvo SAD-a na Balkanu je u proteklom vremenu bio slabiji nego ranije, Evropa ima vlastite probleme, događa se Brexit, tu je i migrantska kriza, jača populizam i islamofobija. U tim i takvim okolnostima snage kojima je BiH trn u oku pokušavaju političkim sredstvima ostvariti ono što nisu uspjele agresijom. Drugi, ništa manje bitan razlog za nove nasrtaje na BiH i Bošnjake leži, pomalo paradoksalno, u činjenici da jača bošnjački politički faktor u BiH, ali i u regiji. Bez Bošnjaka se danas ne mogu voditi nikakvi procesi ili donositi bilo kakve odluke, ni u BiH, ali ni u regionalnom kontekstu. S obzirom na to kakvu su nam sudbinu bili namijenili 90-ih godina prošlog stoljeća, jasno je da im jak bošnjački politički faktor i generalno Bošnjaci kao politički narod, nimalo ne odgovaraju – poručio je Džaferović.

Podsjetio je Džaferović na pokušaje da se Bošnjaci izbrišu sa ovih prostora, ali da sile koje su to željele nisu uspjele u svojim namjerama i to zahvaljujući bh. patriotama svih vjera i nacija, koji su iz ničega napravili Armiju RBiH.

- Zahvaljujući mudroj politici rahmetli Alije Izetbegovića, zahvaljujući prijeteljima u svijetu, BiH je opstala, a zajedno s njom i Bošnjaci. Neće uspjeti ni u novim nasrtajima na BiH, u to budite uvjereni. Bošnjaci ne samo da su opstali, nego smo u tom najtežem vremenu za našu i opstojnost naše domovine vratili svoje nacionalno ime, izborili se za pravo na svoj bosanski jezik, u potpunosti vratili vlasititi identitet koji nam je decenijama uskraćivan – izjavio je Džaferović.

Bošnjaci su, dodaje, u posljednjim stoljećima preživljavali teška i turbulenta vremena, nad njima su činjeni genocidi, raseljavani su, uskraćivano im je pravo na ime i jezik, ali su uspjeli da se izbore sa time i danas su, poručio je Džaferović, jači nego što su ikada bili.

- Upravo to smeta onima koji bi najradije da se pretvaraju da nas nema. Ali, šta da im radimo, neka se navikavaju da smo tu, da znamo ko smo, šta smo, šta želimo, a šta ne – kazao je član Predsjedništva BiH.

Izjavio je da je pred Bošnjacima još mnogo posla i izazova te da je, s tim u vezi, potrebno voditi mudru i odgovornu politiku u BiH, ali i u svim zemljama u kojima Bošnjaci žive.

- Neki bi jedva dočekali da mi povučemo pogrešan potez, da im tim potezom ili nekim izjavama damo svojevrsno opravdanje za ono što pokušavaju – upozorio je Džaferović.

Istaknuo je da zna kako će se analizirati svaka njegove izgovorena riječ, ali da mu to ne predstavlja problem jer „mi ništa ne krijemo“.

- Naši ciljevi su jasni i mi ih glasno i bez umotavanja izgovoramo: mi želimo mir, stabilnost, ekonomski razvoj, želimo mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH, članicu Evropske unije i NATO-a. Naš cilj je i da Bošnjaci izvan BiH, na područjima na kojima su autohtono stavništvo, ostvaruju sva prava koja im pripadaju, želimo da kroz dijalog i saradnju sa drugim narodima čuvamo stabilnost i gradimo odnose zasnovane na međusobnom uvažavanju, kao što želimo da i naša država BiH sa susjednim državama gradi takve odnose. Dakle, ne želimo i ne tražimo za sebe ništa što ne želimo i što nismo spremni dati drugima. I još jednu stvar mogu garantirati: BiH, a Bošnjaci naročito, nikada neće učiniti ništa protiv svojih susjeda. Od njih samo tražimo isti takav odnos – poručio je Džaferović.

Konstatirao je da je potrebno ujedinjavanje oko temeljnih nacionalnih interesa, bez obzira na ideološke, stranačke i druge razloge.

- Naša razjedinjenost, koja je vrlo često ohrabrivana i dotirana iz centara moći koji nam ne misle dobro, naša je najveća slabost. Zato vas pozivam da prevaziđemo sve razlike, sve sujete, sva ega, i da se okrenemo ostvarivanju zajedničkog cilja, jakoj državi BiH i organizovanim Bošnjacima u svim zemljama u kojima živimo. To je naša generacijska obaveza, dug prema onima koji su položili živote da bismo danas živjeli u slobodi, ali i zalog za budućnost naše djece i generacija koje dolaze – zaključio je Džaferović.

Zastava je podignuta na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka. Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći praznik Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovan BNV Sandžaka.

Šefik Džaferović u Novom Pazaru
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.