open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović uoči posjete Briselu: Imamo razlog da tražimo kandidatski status do kraja ove ili proljeća naredne godine
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će naredne sedmice boraviti u službenoj posjeti Briselu i to na poziv visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borella.
25.09.2020. u 12:52
get url
text
get url
text

Borell je poziv uputio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, ali je na Džaferovićev prijedlog donesena odluka da u Brisel putuju sva trojica članova Predsjedništva BiH. Posjeta članova najviše državne institucije Briselu prvobitno je planirana za mart ove godine, ali je odložena zbog pandemije koronavirusa.

- Važno je da odemo u Brisel, da prezentiramo kako stoje stvari kada je u pitanju evropski put BiH, borba protiv pandemije, borba protiv ilegalnih migracija. Mnogo je pitanja oko kojih treba da razgovaramo – izjavio je Džaferović u razgovoru za Faktor.

VEZANI TEKST - BiH će otvoriti ambasadu u Tirani, Predsjedništvo iduće sedmice u službenoj posjeti Briselu

U Briselu će 30. septembra članovi Predsjedništva BiH, pored sastanka sa Borellom, razgovarati i sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem, te sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, a otvorena je mogućnost i održavanja sastanaka sa drugim visokim zvaničnicima EU-a.

- Još je u toku proces utvrđivanja definitivnog protokola i sastanaka. Mislim da bi bilo dobro da se sastanemo sa predsjednikom Charlesom Michelom i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Ranije smo već zatražili sastanak sa predsjednikom Evropskog vijeća i dobili smo odgovor da je on slobodan za sastanak 8. oktobra, te pokušavamo da taj termin premjestimo na dan kada će Predsjedništvo BiH biti u Briselu – kazao je Džaferović.

Ključni cilj posjete je, dodaje Džaferović, razgovor o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH.

- U Mišljenju Evropske komisije je jasno navedeno da BiH treba da iskaže privrženost ili ozbiljan rad na realizaciji prioriteta. Neke od njih smo riješili, a u nekima se iskazuje ozbiljna opredijeljenost zemlje da se riješe. Predsjedništvo BiH je još u aprilu ove godine formiralo ad hoc grupu koja iz poznatih razloga, prvo Čovićeve, a kasnije i Dodikove blokade, nije u funkciji, ali održali smo sjednicu Predsjedništva BiH 17. septembra o svim ovim gorućim temama koje su u vezi sa stanjem u BiH – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju ispunjavanje ključnih kriterija koje je Evropska komisija postavila pred BiH, već je riješeno pitanje održavanja izbora u Mostaru, Strategije reforme javne uprave, uspostavljen je Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, a Vijeće ministara BiH je u četvrtak usvojilo i Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara usvojilo Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, prihvaćeni zahtjevi Bošnjaka

- U Predsjedništvu BiH smo napravili plan šta treba uraditi za vrijeme čijeg predsjedavanja. Za vrijeme mog predsjedavanja do 20. novembra potrebno je još izmijeniti Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, izmijeniti Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sukobu interesa. Moguće je to sve uraditi. Nakon toga idu sljedeći prioriteti za sljedeća predsjedavanja. Mislim da smo do sada pokazali ozbiljan i odgovaran odnos prema ovom pitanju, uz sve poteškoće i blokade koje smo imali i pandemiju, te da imamo razloga da zatražimo da BiH što je prije moguće bude dodijeljen kandidatski status. Ako ne do kraja ove godine, onda svakako na proljeće naredne, pa da otvorimo pregovaračka poglavlja – izjavio je Džaferović.

Džaferović je najavio da će Predsjedništvo BiH imati jedinstvenu platformu sa kojom će nastupiti u Briselu jer sva tri člana, smatra on, su opredijeljena za evropski put BiH.

- Razlikujemo se u nekim detaljima, ali za to služe razgovori i ja mislim da ćemo mi imati zajednički nastup, što će biti jako važno. Zato insistiram i smatram da bi bilo dobro da ide cijelo Predsjedništvo BiH, a ne samo ja – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nakon posjete Briselu, Džaferović će 5. i 6. oktobra boraviti u zvaničnoj posjeti Albaniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.