Petak, 21.02.2020.

Veliki gubitak

Džananovića će saborci pamtiti: "Moji borci su i oni koji kupe smeće, zajedno smo branili BiH"

Džananović je, kažu, uvijek bio uz svoje borce

Saborci se sjećaju da je Bahrija Džananović govorio "da ne kaže da je njegova brigada najbolja i najdisciplinovanija, ali da tvrdi da je bila najjača"

- Svaki čovjek ima svoju vrijednost, samo je do mene, do tebe da prepoznamo tu vrijednost, i onaj prosjak i radnik. Ja stanem i sa onim što mete cestu, i sa onim što kupi smeće, sve su to moji borci. Ja se trebam praviti nešto važan, a on je sa mnom osvajao i čuvao Bosnu i Hercegovinu. Nemojte prilaziti ljudima sa odstojanjem, već sa poštovanjem – kazao je bivši komandant 212/222 Bosanske oslobodilačke brigade Bahrija Džananović prije nekoliko dana na gostovanju na jednoj lokalnoj televiziji, a danas će se od svog komandanta, saborca, velikog čovjeka i patriote oprostiti porodica, prijatelji i brojni građani.

Džananović je jučer preminuo u 61. godini, danas je održana komemoracija, dok će se dženaza klanjati u 14.30 sati na mezarju Šabuša u Gračanici.

Komandant Džananović

- Bio je veliki čovjek i borac, uvijek je čuvao svoje borce. Brigada je formirana 3. decembra 1993. godine, mi smo bili diverzantska brigada koja je osvajala teritorije. Bio je komandant i uvijek je bio uz borce, vodio nas je i bodrio. Imao je srčanih problema, ali to nije pokazivao. On je bio jedna legenda i bit će u našim srcima dok god smo mi živi – kazao je Elvir Alić, predsjednik Udruženja Veterani rata 212/222 Bosanska Oslobodilačka brigada.

Alić je kazao da je prije nekoliko dana sjedio sa svojim komandantom, te da je taj njihov susret bio veoma emotivan.

Komandant Bahrija Džananović i saborac Elvir Alić

- Kazao mi je da mu je veoma teško bilo kada mu je unukica prije nekoliko dana tražila marku da joj da, a on nije imao. Pustio je i suzu. Bilo mu je teško, njegova finansijska situacija trenutno nije bila najbolja – priča Alić.

Saborci se sjećaju da je govorio "da ne kaže da je njegova brigada najbolja i najdisciplinovanija, ali da tvrdi da je bila najjača".

Bahrija Džananović rođen je 5. februara 1959. godine. Školovao se na Vojnoj akademiji, a prije rata radio je kao vezista u Hrvatskoj odakle se vratio u Gračanicu 1991. godine.

U aprilu 1992. godine priključio se Armiji RBiH. Jedan je od prvih visokih oficira bivše JNA sa prostora Gračanice koji se dobrovoljno javio u jedinice Teritorijalne odbrane BiH.

Njegova brigada na ratnom putu zabilježila je velike pobjede, oslobodila je Vijenac, Trepala, Vis i druga mjesta.

Cijenio je svoje vojnike i saborce, a i nakon rata vrijeme je rado provodio sa njima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh