open-navfaktor-logo
search
Specifične okolnosti
Džeko čestitao Međunarodni dan djeteta: Teško mi pada jer ne mogu da budem sa svojom djecom
Fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko, koji je i ambasador UNICEF-a, čestitao je Međunarodni dan djeteta.
20.11.2020. u 16:19
get url
text

Džekinu izjavu prenosimo u cjelosti.

- Dobro vam jutro dragi prijatelji, djeco i mladi Bosne i Hercegovine. Više od 10 godina nosim titulu ambasadora UNICEF-a, koja spada među najznačajnije u mojoj karijeri i u životu uopšte. Danas, na Međunarodni dan djeteta, želim sve da vas podsjetim na naše dužnosti i obaveze prema djeci i mladima. Dužni smo da ih štitimo, volimo i podržavamo. Ne zato što to piše u Konvenciji o pravima djeteta, nego zato što to zaslužuje svako dijete. Ono koje ima roditelje, krov nad glavom sve prilike i mogućnosti, ali i svako dijete koje nema ono što većina nas danas prisutnih podrazumijevamo. A svako dijete na svijetu, iako svako različito, ima ista prava. Kao ambasador UNICEF-a, ali i kroz svoj lični angažman upoznao sam i saznao da imamo puno djece koje nemaju prilike da imaju sve privilegije sretnog djetinjstva - porodicu, dom, priliku za obrazovanje, sigurnost, uslove za učenje, zdravlje i zdravstvenu brigu, pa ni ljubav...

- Vjerujem da previše stvari podrazumijevamo, da previše važnih pitanja prepuštamo na odlučivanje, posebno kad je riječ o pravima djeteta, a da ne pokušamo da utječemo na to, da odluke budu u najboljem interesu djeteta. A imamo odgovornost. Još važnije, imamo generacije djece i mladih čiji glas je čist i jasan. Djeca i mladi govore o sebi i za sebe. Mi treba da ih čujemo i da pomognemo da se njihov glas i dalje čuje. Jer su oni budućnost i budućnost pripada njima.

- Ovogodišnji Međunarodni dan djeteta obilježavamo u specifičnim okolonostima. Lično mi ovaj trenutak teško pada jer na ovaj dan ne mogu da budem sa svojom djecom i ne mogu da budem ni sa vama da kroz druženje uživo proslavimo praznik. Ko zna, možda je ovo ustvari pravi trenutak da zastanemo, razmislimo i osmislimo bolji svijet i prije svega bolje nas jer samo ako smo mi bolji svakog dana i svijet će postati bolji za svako dijete i za svaku mladu osobu. Pravi je trenutak da budemo pametni i hrabri. Da poštujemo mjere, da nosimo maske, držimo razmak koliko god to teško bilo. Jer će proći, vjerujte. Da brinemo o higijeni i da brinemo jedni za druge jer i kad ne možemo da se zagrlimo, možemo da pružimo jedni drugima riječi ohrabrenja, podrške i ljubavi.

- Vas djecu i mlade molim, tražite pomoć i podršku kad god osjetite da vam je to potrebno. Bez straha, bez stida. Slobodno. Svojim glasom, porukom, crtežom, znakom. Tu smo jedni za druge. Moja poruka vama, djeci, mladima i odraslima je da treba da radimo dvije stvari. Prvo - da poštujemo mjere da bismo se što prije vratili u škole, na treninge, na posao. Drugo - da iskoristimo sve ove trenutke i osmislimo ponovo svijet, bolji, pravedniji, prikladniji za svako dijete u Bosni i Hercegovini, uključujući djecu izbjeglice i migrante, koji trenutno borave u našoj zemlji, ali i za baš svako dijete na svijetu. Čuvajte sebe, čuvajte svoje najbliže. Maštajte, igrajte se. Vjerujte u sebe. Govorite glasno i jasno. Osmislite ponovo svijet po mjei svakog čovjeka. Sretan vam Međunarodni dan djeteta. Hvala vam i veliki pozdrav - rekao je Džeko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.