open-navfaktor-logo
search
Evropska liga
Džeko u lovu na novi jubilej, Višća na teškom gostovanju u Lisabonu
Prvim utakmicama šesnaestine finala večeras se nastavlja takmičenje u Evropskoj ligi.
20.02.2020. u 07:34
get url
text

Plasman u eliminacionu fazu sa svojim timovima osigurala su i trojica standardnih fudbalskih reprezentativaca Bosne i Hercegovine Edin Džeko, Edin Višća i Sead Kolašinac.

Nakon što je svojom asistencijom Bašakšehiru donio pobjedu u gradskom derbiju nad Bešiktašem, ekipu Edina Višće očekuje teško gostovanje u Lisabonu kod Sportinga.

Turski viceprvak potvrdio je u grupnoj fazi da se može nositi i sa timovima iz najjačih evropskih liga, što je dokazao osvojenim prvi mjestom u grupi J u konkurenciji Rome, Borussije M'gladbach i austrijskog Wolfsbergera.

Samim plasmanom u nastavak takmičenja istanbulski sastav, u kojem Višća već odavno uživa status klupske legende (332 nastupa, 90 golova, 95 asistencija, op. a.), napravio je historijski uspjeh, no sigurno da timu Okana Buruka neće nedostajati motiva za novi iskorak na evropskoj sceni.

Utakmica na stadionu Jose Alvalade počinje u 18.55 sati, a pravdu na ovom meču dijelit će engleski arbitar Anthony Taylor.

U isto vrijeme kao i duel u Lisabonu, počinje i susret u kojem će Cluj ugostiti špansku Sevillu. Boje rumunskog tima brani povremeni bh. reprezentativac Mateo Sušić, a sigurno da uloga favorita u ovom meču ide na stranu peterostrukog osvajača Evropske lige.

Priliku da poboljša golgeterski učinak u drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju kapiten Zmajeva, ali i kapiten Rome Edin Džeko imat će u susretu protiv Genta.

Dijamant ne igra u lošoj formi, što se baš i ne može reći za rimsku Vučicu, koja je u posljednja tri prvenstvena nastupa u Serie A doživjela isto toliko poraza. Najbolji bh. napadač večeras će od 21 sat na Olimpicu biti u lovu na mali jubilej, 20. pogodak u takmičenju koje je nekada nosilo naziv Kup UEFA.

Portugalski stručnjak na klupi Rimljana Paulo Fonseca svjestan je da neće biti lako u duelima sa Gentom.

- Radili smo dobro tokom ove sedmice. Ekipa je u boljoj formi i spremna je, ali bit će ovo težak dvomeč – poručio je Portugalac na zvaničnoj press konferenciji pred meč sa Gentom.

Novinari i mediji za večerašnji susret između Olympiacosa i Arsenala predviđaju povratak Seada Kolašinca u sastav Topnika. Kolašinca duže vrijeme nije bilo na terenu zbog problema s mišićima butine. U posljednjoj prvenstvenoj pobjedi nad Newcastleom bio je na klupi, ali priliku za igru nije dobio.

Susret u Pireju počinje u 21 sat, a zvanična stranica UEFA-e navodi da bi tim iz Londona mogao zaigrati u sastavu: Martinez; Maitland-Niles, David Luiz, Sokratis, Kolašinac, Xhaka, Ceballos, Aubameyang, Willock, Pepe i Lacazette.

U ostalim mečevima šesnaestine finala Evropske lige sastaju se:
Cluj - Sevilla (18.55 sati)
Club Brugge - Manchester United (18.55)
Eintracht Frankfurt - Salzburg (18.55)
Kopenhagen - Celtic (18.55)
Getafe - Ajax (18.55)
Ludogorets - Inter (18.55)
Shakhtar - Benfica (18.55)
Sporting - Bašakšehir (18.55)
AZ Alkmaar - LASK (21)
APOEL - Basel (21)
Roma - Gent (21)
Bayer Leverkusen - Porto (21)
Olympiacos - Arsenal (21)
Rangers - Braga (21)
Wolfsburg - Malmo FF (21)
Wolves - Espanyol (21)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.