open-navfaktor-logo
search
Za bugarske medije
Džeko "zaboravio" Sušića i Ćiru: Branio Peteva i proglasio ga jednim od najboljih selektora Zmajeva
Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, govorio je za bugarske medije.
17.05.2022. u 19:49
get url
text

Gostujući na bugarskom sportskom TV kanalu RING u emisiji Kod Sport govorio je o Zmajevima i selektoru Ivaylu Petevu, statistički gledano najneuspješnijim selektorom u historiji BiH.

Bugari su u superlativima predstavili zvijezdu milanskog Intera, naglasivši kako je bio prvak Njemačke i Engleske, najbolji strijelac Bundesligi i Serie A, da je izabran u idealne ekipe Lige prvaka i Evropske lige, te da je kapiten Zmajeva, koju neuspješno vodi Petev.

VEZANI TEKST - Strmoglavi pad: Ivaylo Petev najgori selektor u historiji BiH!

Uprkos katastrofalnim rezultatima, Džeko je nahvalio Peteva.

- Radi dobro, što se vidjelo u prethodnim kvalifikacijama. Nije istina što neki govoro o njemu, da nije uradio dobar posao.
Mislim da smo u zadnjim kvalifikacijama odigrali smo jednu lošu utakmicu, onu protiv Finske kod kuće. Izgubili smo i tako smo, nažalost, izgubili šanse za baraž. Ipak, mislim da je generalno ovaj kvalifikacioni ciklus bio dobar, jer u ekipi ima dosta mladih igrača.

Novi selektor je morao uvesti i nametnuti svoje taktičke stavove. Vjerujem da ćemo sada biti potpuno spremni za nadolazeće kvalifikacione utakmice. - kazao je Džeko.

Na pitanje šta je "posebno kod Peteva" u odnosu na druge trenere s kojima je radio, te koje njegove osobine voli, Džeko je odgovorio:

- Najviše mi je žao što, kada je došao, nije imao dobar doček. Neki od naših ljudi gledaju na druge ljude na temelju onoga što im je neko rekao. Međutim, od prvih dana ovdje pokazao se kao veliki profesionalac.

Tokom utakmica pokazao je da ima svoje ideje. I općenito, mislim da je jedan od najboljih selektora koje smo imali (da li je Dijamant zaboravio da su na klupi BiH sjedili i Safet Sušić, koji nas je odveo na SP u Brazil ili Miroslav Ćiro Blažević, trener svih trenera). Još uvijek žalim zbog te utakmice s Finskom, jer je ova ekipa koju je vodio zaslužila puno više od onoga što je u konačnici postigla.

Bugarski mediji pitali su Džeku da li smatra da Petev može odvesti Zmajeve na EURO 2024?

- Trener uvijek mora biti iskren prema igračima. To je jedna od prepoznatljivih osobina Peteva. Uvijek je iskren prema nama. Sve nam govori u oči, šta se od nas očekuje ili šta nismo uradili kako treba. Upravo to očekujemo od njega, da nam hrabro i otvoreno kaže kako stvari stoje.

VEZANI TEKST - "Vidoviti" Ivaylo Petev polupao lončiće, rasturio Zmajeve k'o bugarsku skupštinu

U ekipi ima mladih igrača, ima iskusnijih poput mene. I neću kriti, mi stariji zajedno s Petevom, pokušavamo pomoći mladima da krenu pravim putem. Samo tako ćemo uspjeti ispuniti naš cilj, a to je plasman na Evropsko prvenstvo.

Kolege iz Bugarske podsjetili su Dijamanta da je BiH igrala na SP u Brazilu, na kultnoj Maracani protiv Lionela Messija i Argentine (već smo naglasili da nas je tamo odveo Pape)...

- Ovo je najveće prvenstvo na kojem je Bosna i Hercegovina do sada učestvovala. Bili smo ponosni što smo tamo. Svjetsko prvenstvo je bilo u Brazilu, a mi smo igrali na kultnoj Maracani, jednim od najpoznatijih stadiona. I to ne protiv bilo koga, nego protiv Argentine s Messijem, koji je jedan od najboljih igrača svijeta. Za sve nas to je bilo iskustvo koje nećemo zaboraviti, iako nismo uspjeli preskočiti grupu. Ali, sada se nadam da će nas Ivaylo Petev ponovno odvesti na veliko prvenstvo - zaključio je Džeko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.