open-navfaktor-logo
search
Davis Cup
Džumhur: Odigrao sam svoj najbolji set za reprezentaciju BiH
Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u play-offu Svjetske grupe 1 Davis Cupa selekciju Južnoafričke Republike sa 3:1, te se plasirala u baraž za svjetsku elitu.
07.03.2020. u 16:54
get url
text

Protivnik u baražu bh. timu bit će jedna od poraženih selekcija iz Svjetske grupe 1, a baraž će se igrati u septembru ove godine.

-  Kao što smo najavljivali, znali smo da će biti otvoren meč. Žao mi je što Harris (Lloyd) zbog povrede nije mogao završiti meč. Želim mu brz oporavak - kazao je selektor Zrnić, koji istakao da najveću zahvalnost za uspjeh odaje samim igračima.

Istakao je kako su tokom priprema u Zenici na svakom koraku imali podršku, dobru energiju i kao rezultat toga stigla je pobjeda.

- Znali smo da neće biti lako, ali nismo ni očekivali da bude lako. Jučer smo imali peh da nam se Mirza (Bašić) povrijedio na početku, ali pokazao je koliko ima veliko srce. Odigrao je čitav meč, a zahvaljujući našem ljekarskom timu oporavio se i za današni meč - kazao je Zrnić, koji je, ipak, napomenuo da je Nerman Fatić bio spreman da uskoči da Bašić nije mogao nastupiti.

Zrnić je napomenuo da je Bašić, zbog povrede zgloba, otkazao svoje mečeve na turnirima za narednu sedmicu.

- Dobili su vrlo ozbiljan par i omogućili Damiru (Džumhuru) da bude opušteniji - kazao je Zrnić, koji je dodao da je pobjeda u dublu rasteretila našeg najboljeg igrača, koji je do predaje Harrisa bio na visokom nivou.

Zrnić je pohvalio i navijače koji su došli te dali podršku bh. timu te im omogućili da proslave trijumf rezultatom 3:1. Peti meč, u kojem su trebali igrati Bašić i Roeflose, neće se ni igrati.

- Svi prisutni su mogli vidjeti da sam dobro ušao u ovaj meč, da sam bio pravi "ja". Sve je nekako išlo. Mislim da je to što sam bio rasterećeniji, imali smo vodstvo i znao sam da smo favoriti i u petom meču - kazao je Džumhur, koji je također izrazio žaljenje što se Harris povrijedio te mu poželio brz oporavak.

Džumhur je ponovo istakao važnost pobjede u dublu, koju su ostvarili Mirza Bašić i Tomislav Brkić, koji su rutinski završili meč.

- To je meni jako pomoglo. Ovo je, možda, i najbolji set koji sam odigrao za reprezentaciju BiH. Mislim da će mi to biti vjetar u leđa i za naredne turnire - kazao je Džumhur.

Napomenuo je kako je BiH "napokon postala ozbiljna reprezentacija, koja ima i selektora".

- Zoran je odradio odličan posao. Nama je olakšao. Zahvalio bih svim ljudima iz Teniskog saveza BiH, ali i svojim kolegama. Uvijek smo bili dobar tim, dobri prijatelji - istakao je Džumhur.

On je dodao kako u baražu imaju mogućnost da igraju protiv Slovačke, s kojom su igrali prošle godine, ali bi ovog puta bh. tim imao prednost domaćeg terena.

To je važno zbog publike i podloge koju, kako je napomenuo Džumhur, bira ekipa koja je domaćin. S izborom podloge pogodili su i ovog puta protiv JAR-a.

Džumhur je izrazio nadu da će u baražu biti i više navijača na tribinama.

- Razumijem da tenis nekima nije na prvom mjestu, ali ovo je ipak reprezentacija BiH. Ovi koji su došli, bili su odlični i ja im se još jednom zahvaljujem - poručio je Džumhur, koji se nada da će navijači znati prepoznati njihovu želju da igraju i doprinesu uspjehu reprezentacije svoje zemlje.   

Bosna i Hercegovina Južnoafrička Republika 3:1

Damir Džumhur - Ruan Roelofse 7:6, 7:5
Mirza Bašić - Lloyd Harris 5:7, 2:6
Bašić/Brkić – Klaasen/Roelofse 7:6, 6:3
Džumhur – Harris 6:1, 2:1 predaja Harris

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.