open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju
Efendić: Članovi "Trojke" pokušavaju neistinama opravdati opasnu namjeru da HDZ-u isporuče sudiju Ustavnog suda
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Adnan Efendić (SDA) upozorava kako SDP i njeni partneri ne odustaju od opasne namjere da HDZ-u isporuče sudiju Ustavnog suda BiH u narednih 20 godina.
24.03.2023. u 15:25
get url
text

- Tvrdnje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su se posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH "razotkrile manipulacije" onih koji su kritikovali namjeru njegove stranke da HDZ-u isporuči sudiju Ustavnog suda BiH, samo potvrđuje da SDP i njihovi partneri ne odustaju od te opasne namjere i da se spremaju lagati građanima kako bi to opravdali.

Upravo činjenica da je posljednja odluka donesena isključivo zahvaljujući mogućnosti da se glas aktuelne predsjednice Ustavnog suda Valerije Galić računa dvostruko, pokazuje koliko je važno za sve buduće odluke da se upražnjena pozicija ne isporuči HDZ-u izborom njihovog nekadašnjeg kandidata i dugogodišnjeg sekretara bez dana iskustva u pravosuđu - naveo je Efendić i dodao.

- Upravo bi glas HDZ-ovog kandidata Marina Vukoje u naredne dvije decenije mogao biti presudan pri donošenju svih odluka u Ustavnom sudu BiH, poput odluka koje se odnose na zaštitu ustavnopravnog poretka BiH, njenog teritorijalnog integriteta i imovine. Pri glasanju sa Dodikov Zakon o prebivalištu u SDP-u nisu razmišljali da bi neko to mogao zloupotrijebiti. Nadam se da će ovaj put više i bolje razmišljati o mogućim pogubnim posljedicama.

Ukazuje kako pravdanje namjere da se izglasa HDZ-ov kandidat, tezom da je on osvojio najviše bodova u intervjuima, obesmišljava činjenica da mu najveći broj bodova nije dodijelila struka, već članovi radne grupe za izbor sudije Ustavnog suda BiH iz HDZ-a, ali i zastupnik NIP-a Rasim Smajlović.

- Lideri "Trojke" se za ostanak u vlasti mogu nastaviti ponižavati stalnim odlascima na noge Draganu Čoviću, poput ovog današnjeg, ali ne smiju zarad četiri godine vlasti i nekoliko fotelja rasprodati sve državne interese. Želim da vjerujem da će među zastupnicima SDP-a, NIP-a i Naše stranke na kraju ipak biti dovoljno razuma da ne pristanu na isporučivanje Ustavnog suda BiH HDZ-u - naveo je Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.