- Umjesto da se bavimo konkretnim mjerama koje su u nadležnosti federalnog nivoa vlasti, zastupnici iz koalicije „Četvorka“ su sjednicu pokušali iskoristiti za skrivanje odgovornosti Vlade Kantona Sarajevo za katastrofalnu epidemiološku situaciju i pokušaj prebacivanja te odgovornosti na Vladu FBiH – izjavio je Efendić.

Uvođenje strogih restriktivnih mjera na prostor cijele FBiH je, smatra Efendić, nerazuman zahtjev SDP-a, Naše stranke i NiP-a, uzimajući u obzir da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo mnogo lošija u odnosu na ostale kantone.

- Kao što sam danas kazao na sjednici, zašto bi privrednici i građani u Tešnju, Bihaću ili nekom trećem gradu bili zatvoreni zbog toga što Vlada Edina Forte u Sarajevu nije smjela poduzeti nikakve mjere, što je rezultiralo ogromnim rastom broja zaraženih – izjavio je Efendić.

Naglasio je da je suština u provođenju i nadziranju već propisanih mjera, a ne u politikanstvu i bježanju od odgovornosti. Podsjetio je Efendić da je Zastupnički dom usvojio svih pet zaključaka SDA, što je, smatra on, potvrda ozbiljnog rada Kluba zastupnika te stranke.

- Zastupnici SDA se nisu bavili populizmom već konkretnim mjerama. Zahvaljujući našim zaključcima će se, između ostalog, hitno krenuti sa implementacijom granta za zdravstvo, što će predstavljati konkretnu podršku zdravstvenim ustanovama u FBiH. Također će se pronaći sredstva za finansiranje prijema zdravstvenih radnika svih profila i nabavku neophodne medicinske opreme za zdravstvene ustanove – kazao je Efendić nakon današnjeg glasanja.