open-navfaktor-logo
search
Reakcija na sjednicu
Efendić: Vlada KS zatekla sadašnje stanje od Konakovića koji je tu zatekao sam sebe
Efendić je Vladu KS nazvao "ublehaškom i prevarantskom", te je dodao da do sada nisu uradili ništa konkretno ili ono što im je posao, a sjednicu je ocijenio kao "sijelo" i "kafansko mlaćenje prazne slame"
04.12.2019. u 11:38
get url
text

Povodom sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS), na kojoj su razmatrane nezakonitosti u poslovanju u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim subjektima čiji je osnivač KS i koja je uživo prenošena na TVSA, oglasio se načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Efendić je Vladu KS nazvao „ublehaškom i prevarantskom“, te je dodao da do sada nisu uradili ništa konkretno ili ono što im je posao, a sjednicu je ocijenio kao "sijelo" i "kafansko mlaćenje prazne slame".

Efendićevu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Kako je najavljeno, na dnevnom redu je samo jedna tačka, nezakonitosti u poslovanju u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim licima kojima je osnivač KS.

Kakva je to tačka dnevnog reda? Znaju li da su to desetine ili stotine institucija sa potpuno razlicitim spektrima djelovanja o kojima bi oni nešto da rasprave i riješe za jedan dan i na jednoj sjednici? Tako se ne pravi dnevni red. Za tako nešto postoji godišnji program rada, pa se rješava jedno po jedno pitanje sa pripremljenim analizama, rješenjima i materijalima, a ne ovako sve na kamaru, i odjednom, bez materijala i napamet, i to uz direktan televizijski prijenos.

Sta će biti rezultat takve sjednice? Zaključak ili više njih, odnosno - NIŠTA!

Vlada treba da usvaja prijedloge zakona, podzakonskih akata, pravilnika i odluka koji su u skladu sa Ustavom i zakonima kojima se sistemski rješavaju problemi i uređuje funkcionisanje svih institucija sistema u Kantonu. Treba da usvaja programe razvoja, izvještaje i planove rada institucija i preduzeća iz svoje nadležnosti, imenuje i razrješava ljude koji treba da vode procese.

Nažalost iz ovog diletantskog pristupa mogu proizići samo nesuvisli zaključci (poput onoga da prekidaju saradnju sa hotelima koji duguju usluge komunalnim preduzećima, pa onda zaborave zaključak i održavaju "Progresivni forum" u jednom takvom hotelu), jer ovo što je Vlada sebi stavila na dnevni red je posao sasvim drugih institucija, zato što oni uopće nisu kvalifikovani niti ovlašteni da raspravljaju o tome što su sebi stavili na dnevni red. To je posao drugih, prije svega pravosudnih institucija, pa čak i fantomskog Ureda za borbu protiv korupcije, ali Vlade nikako.

Nije ni čudo što za godinu dana rada ova Vlada nije napravila ama baš ništa. Nijedan jedini kapitalni projekat (osim ako takvima smatraju rušenje neke šupe na prvoj transverzali ili postavljanje ivičnjaka koje reklamira ministar Mandić, čije ministarstvo nema nikakve veze sa ivičnjacima).

Po ovoj logici i načinu rada Vlade, mi bi kao Općina trebali od Kantonalnog tužilastva tražiti da sufinansira izgradnju bazena na Dobrinji ili sanaciju klizišta, a od Akademije nauka i umjetnosti BiH da riješi to sto učenici i građani naselja heroja Sokolje nemaju prevoz iako je to naravno isključivo krivica Vlade KS, jer oni uopće ne znaju donijeti propise koji će funkcionisati i koji će omogućiti da barem privatni prevoznici uspostave redovne autobuske i minibuske linije kada već javni gradski saobraćaj ne funkcioniše. Za to ne trebaju nikakvi krediti, nego samo da Vlada radi svoj posao.

Isto je i sa deponijom Smiljevići, za koju Vlada ne umije izdvojiti dva miliona KM godišnje za nove sanitarne plohe, zbog čega se guši pola grada, ali umije nabavljati preskupi helikopter za basnoslovnih 27 miliona KM.

Prosto je nevjerovatno da i godinu dana nakon preuzimanja vlasti ova Vlada priča o tome šta je zatekla. A ko joj je to ostavio i od koga je zatekla? Od premijera (Elmedin Konaković, op-a.) koji je sada predsjedavajući Skupštine i koji je zajedno s njima zateko sam sebe. I sve to uz plaćene komercijalne reklame na Facebooku, spotove na kantonalnoj i drugim televizijama, zakupljene stranice u dnevnim novinama i banere na informativnim portalima, i na kraju direktan televizijski prenos sjednica Vlade kojom rukovode i u kojoj sjede ljudi koji uopće ne znaju šta je posao Vlade.

Znam da će sada svi nešto pisati o SDA. To nije tema jer SDA više nije na vlasti u Kantonu iako je pobijedila na izborima. O SDA znamo sve, i dobro i loše, ali o ostalima nažalost ne znamo ništa i tek učimo uz veliku cijenu. Ovo njihovo ponašanje, a naročito reklamiranje na svim medijima, je skandalozno i nezapamćeno u političkom životu naše države. Prvo pitanje je odakle i ko finansira te medijske kampanje, i drugo, ja moram reagovati kao čovjek kada se svaki dan u radu sudaram sa neradom, neznanjem, neodgovornošću i neefikasnošću svih kantonalnih institucija, i onda kada sjednem pred televizor ili otvorim novine, vidim njihove reklame sa kojih poručuju kako se Kanton sa njima razvija i napreduje.

To jednostavno nema veze sa istinom. Istina su krediti, zaduženja, kamate, i nesposobnost da se riješi bilo koji od brojnih problema koje imamo. Pored svega toga oni bi da govore o nezakonitostima, a Ustavni sud svako malo poništava njihove odluke i akte zato što su nezakoniti. Najeklatantniji primjer je kada Vlada zaključi da istjera sa sjednice ministricu obrazovanja zato što im se ne sviđa njezin stav po pitanjima iz njezine nadležnosti, i zato što je javno ukazala na njihove nezakonite i kriminalne radnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.