open-navfaktor-logo
search
Skupština izglasala
Elvedinu Begiću oduzeta titula počasnog predsjednika FSBiH
Elvedin Begić, bivši predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, razriješen je sa funkcije počasnog predsjednika Saveza.
27.04.2023. u 12:01
get url
text

Ovo je odlučeno na današnjoj Skupštini FSBiH koja se održava u Sarajevu.

Za razrješenje Begića glasalo je svih 58 prisutnih delegata, što je značilo da mu je oduzeta počasna titula, a njegova funkcija prestaje 5. maja 2023. godine.

Begić je za počasnog predsjednika FSBiH izabran 25. augusta 2020. godine i to na prijedlog nekoliko kantonalnih saveza iz NS Federacije, a uz podršku FSRS.

U decembru 2016. godine za počasnog predsjednika izabran je i Ivica Osim, legenda bh. fudbala, koji je preminuo 1. maja prošle godine u Gracu. 

Sjednica Skupštine počela je upravo minutom šutnje u čast na Osima i sve preminule iz bh. fudbalske porodice od posljednje sjednice do danas. 

Prije razrješenja počasnog predsjednika, usvojene su izmjene Statuta FSBiH prema kojima se, između ostalih, ukida Odbor za posredovanje i savjetovanje (za je glasalo 57 delegata, a jedan je bio suzdržan).

Predstavnici Svjetske i Evropske fudbalske federacije (FIFA i UEFA) na otvaranju sjednice čestitali su čelnicima Saveza na uspješnom radu. 

Također, prisutnim se obratio i Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, koji je govorio o aktivnostima Saveza u proteklom periodu. 

- Ponosan sam što sve strukture Saveza dišu kao jedno, a sve odluke smo donijeli jednoglasno - kazao je Zeljković zahvalivši predstavnicima FIFA-e i UEFA-e na podršci koju FSBiH ima iz Ciriha i Nyona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.