- Radost Albanije je naša radost, problem je i naš problem. Vaš mir i blagostanje ne odvajamo od našeg. Kao stanovnici zemlje koja je ranije više puta doživjela istu bol i naša srca, kao i albanskog naroda, bila su slomljena zbog zemljotresa 21. septembra i 26. novembra 2019. godine - rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su se turski narod i institucije, čim su saznali za potres, uključili u pružanje pomoći.

- Kao što je to moj brat (premijer Albanije, op.a.) Edi Rama rekao, mi smo braća, a brat bratu pomaže u teškim vremenima. Posredstvom naše ambasade, Ureda za vanredne situacije (AFAD), Crvenog polumjeseca (Kizilay), Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Ministarstva zdravstva i Ministarstva okoliša, pomoć i tehničke ekipe uputili smo u Albaniju - rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su bili u stalnom kontaktu s Ramom i pomno pratili dešavanja na terenu.

Sporazumi potpisani u julu 2020. godine

- Kada je u pitanju međunarodna scena, učestvovali smo u inicijativama da i Organizacija islamske saradnje pruži pomoć Albaniji. To što je Turska bila prva zemlja koja je potrčala u pomoć nakon zemljotresa, dokaz je snažnog solidarisanja među nama - rekao je Erdogan.

Dodao je kako su pored pomoći na terenu, željeli olakšati stanje u kojem se našao albanski narod pa je donesena odluka o gradnji novih stambenih jedinica.

Potrebni sporazumi su potpisani u julu 2020. godine, a uprkos pandemiji koronavirusa, izgradnja je počela u decembru.

Podsjetio je kako je prije 13 mjeseci online putem prisustvovao ceremoniji postavljanja temelja ovih stambenih jedinica.

- Danas vam predajemo ove domove, koji se sastoje od ukupno 522 jedinice, vrijednosti od oko 42 miliona eura - rekao je Erdogan.

Istakao je kako je Turskae održala svoju riječ Albaniji iako je i sama bila izložena potresima, poplavama i požarima.

Prema njegovim riječima, pokazatelj bratstva nije samo doći kad se pozove u pomoć, već biti tu kad god je to potrebno.

- Nadamo se da će ovo prijateljstvo između Turske i Albanije koje smo izgradili, biti vječno - rekao je Erdogan.

Istakao je kako je jedna od najvažnijih civilizacijskih karakteristika u dobrim i lošim vremenima biti uz braću.

- Kad su se u vrijeme pandemije koronavirusa te velike države, te velike zemlje zatvarale u sebe, dok su ignorisale ono što se dešava van njihovih granica, mi nijednom nismo odvajali one kojima je bilo teško, već smo im pritrčali u pomoć. Vjerujući da se dijeljenjem povećava blagostanje, u snagu solidarisanja, našim prijateljima smo pružili pomoć i u borbi protiv pandemije i podijelili smo mogućnosti koje smo imali - rekao je Erdogan.

Dodao je kako je bolnica u Fieru, u Albaniji, čija je gradnja završena prošle godine u aprilu, i to za 68 dana, primjer lijepog solidarisanja. Podsjetio je i kako je ceremoniji prisustvovao videolinkom, a ustanova je dobila naziv "Bolnica tursko-albanskog prijateljstva".

Istakao je kako u ovoj bolnici rade turski i albanski medicinski radnici i nastavljaju pružati pomoć kojima je ona potrebna.

- Otvorenjem ovih stambenih jedinica namijenjenih porodicama koje su ostale bez krova nad glavom u zemljotresu, sada krunišemo prijateljstvo Turske i Albanije - rekao je Erdogan.

Uručeni ključevi za nekoliko porodica

Uputio je molitve da se nešto slično više nikad ne dogodi.

- Ne možemo vratiti umrle, ali možemo poduzeti korake koji će olakšati živote onima koji su ostali. Nadamo se da će 522 porodice u ovim stambenim jedinicama koje smo izgradili živjeti u miru i svakom dobru - rekao je Erdogan.

Erdogan i Rama su prije ceremonije obišli stanove namijenjene porodicama čiji su domovi srušeni u potresu.

Prije obraćanja, prikazan je videosnimak o procesu izgradnje stanova, a na ceremoniji su uručeni i ključevi za nekoliko porodica.

Erdoganu su uručeni certifikat počasnog građanina Lača i zahvalnica.

Ministar okoliša, urbanizma i klimatskih promjena Republike Turske Murat Kurum na ceremoniji je kazao kako su dvije zemlje koje su oduvijek vezale bratske veze, a svakim danom je ovo prijateljstvo sve čvršće.

- Zbog ovih dubokih veza, u dobrim danima smo dijelili sreću, a u lošim tugu. Prije dvije godine je po instrukciji našeg predsjednika, odmah nakon zemljotresa, Turska pružila pomoć albanskoj braći. Kako smo zajednički djelovali nakon zemljotresa u Elazigu, Malatyi i Izmiru, poplavama u Giresunu i Orduu, požarima u Antaliji i Mugli, tako smo bili ujedinjeni i za grad Lač, u Albaniji - rekao je Kurum.

Rekao je kako će Turska, kao što je to bio slučaj i ranije, nastaviti biti uz braću u Albaniji, u svakom pogledu.

Rama: Erdogan radi ono što kaže i govori ono što radi

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je na ceremoniji da turskog predsjednika smatra cijenjenim prijateljem koji, kako je kazao, "radi ono što kaže i govori ono što radi."

- Ovo je izuzetno poseban dan i govorit ću kratko, jer danas svi žele da čuju velikog prijatelja Albanije i imam čast da to kažem, mog dragog prijatelja, predsjednika Erdogana. Veoma sam ponosan što mogu sebe nazvati prijateljem predsjednika Erdogana - rekao je Rama.

Rama je nadalje istakao da je Mustafa Kemal Ataturk usadio u duh moderne Turske da je "čovječanstvo jedno tijelo i da je svaki narod dio tog tijela".

- Ako je dio ovog tijela bolestan, trebali bismo se brinuti kao da smo mi bolesni. Predsjednik Erdogan je već duboko ovaj duh ukorijenio u dušu Turske, u pristupu Turske, u načinu na koji Turska gleda na svijet i svoje prijatelje. Ovdje je materijalizacija svih lijepih riječi. Ovdje možete vidjeti na šta predsjednik Erdogan misli kada kaže 'Albanija mi je u srcu i ono što boli Albaniju, boli i mene' - rekao je Rama.

Na ceremoniji je govor održala i predsjednica Parlamenta Albanije Lindita Nikolla, koja je rekla:

- Predsjednik Erdogan je kratko i jednostavno odgovorio 'ovo je zadatak koji može da uradi veliki brat'.

Projekat izgradnje 522 objekta finansirala je Republika Turska i vrijedan je oko 42 miliona eura. U sklopu projekta turska državna građevinska kompanija TOKI izgradila je i poslovne jedinice te stotine parking mjesta.