open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Eric Nelson: BiH zaostaje za komšijama u borbi protiv korupcije; Matt Field: Korupcija je ubica
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo održao je press konferenciju povodom antikorupcijske kampanje o temi "Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo".
22.11.2021. u 12:34
get url
text

Prisutnim novinarima obratio se Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, šefica misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, britanski ambasador u BiH Matt Field...

- Vidimo slabu vladavinu zakona u BiH što ugrožava prosperitet. BiH zaostaje za komšijama u borbi protiv korupcije. Ovaj ured nije samo za pokazivanje. Korupcija se mora iskorijeniti i zahvaljujemo što se ovaj ured bori protiv kancera zvanog korupcija – rekao je, između ostalog, Eric Nelson.

Britanski ambasador u BiH Matt Field istakao je da je korupcija pošast u BiH i da odbija investicije.

- Korupcija je ubica – kategoričan je Field.

{$galerijaFotografija}

Erduan Kafedžić istakao je da se Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo mora kretati u okviru svojih nadležnosti.

- Sve informacije do kojih dođemo sukcesivno ćemo dostavljati tužilaštvu. Veliki broj stranih investitora je mimo zakona dobio da gradi u prvoj vodozaštitnoj zoni. To je samo po sebi dovoljno. Druga stvar, došli smo do sprege politike, advokata i investitora, koji su na vrlo sofisticiran način osmislili matricu kako da iz budžeta Kantona Sarajeva izvuku pare za pojedine odštete. I to smo dostavili tužilaštvu.

U okviru jedne općine došlo je do protivzakonitog zapošljavanja desetaka službenika napredovavši iz namještenika u državne službenike bez ikakvog konkursa i reda. Jedan dio tih službenika je upravljao u procesima o kojima smo govorili. Četvrti segment znate, gdje god smo zagrebali, došli smo do šokantnih podataka. Nekako kao čovjek koji voli prirodu i planinu, kada se pojavim na nekim planinama, je li se nalazimo u urbanom Kantonu Sarajevo ili na planini? Neka planina bude planina. Pozivam da svi skupa napravimo jedan zajednički front da se suprotstavimo svima onima koji žele da unište budućnost. Kroz ovaj projekat želimo ne samo sačuvati mlade i resurse, nego zdrav ambijent za nove generacije koje dolaze.

Press, Ured za borbu protiv korupcije, Mathew Field, Eric Nelson, 22.11.2021
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.