Najveći broj mutnih radnji odnosi se na prijave za glasanje putem pošte iz Srbije ili Hrvatske, iako prijavljeni ne borave u tim zemljama. Potvrda takvih kriminalnih aktivnosti stiže i iz Kanade. 

- U Centralnom biračkom spisku za grad Banja Luka (naziv OIJ) strana 32/1131 KOD (OIJ 034) upisana je moja majka Senija Trokić. Moja majka je nažalost umrla 13. marta 2015. godine u Kanadi gdje je i sahranjena. Kriminalci su pored države u kojoj nikad nije bila, Srbija, lažirali i njen datum rođenja, 10. januar 1945, a prijavili su je za glasanje po brojem 743106842 - kaže Esad Trokić koji živi u Kanadi. 

Od Centralne izborne komisije BiH zatražio je da je izbrišu sa biračkog spiska, te da pokrenu krivični postupak protiv organizatora ovakvih kriminalnih radnji.

Esad Trokić se prijavio za glasanje iz inostranstva i do sada njegova prijava nije registrovana. 

- Moje ime nije ni među onima kojima je odbijena prijava za glasanje izvan BiH. Molim Vas da se pronađe moj uredno dostavljen obrazac za glasanje, da se moje ime zavede u Centrali birački spiska za glasanje iz inostranstva i da mi se na vrijeme dostavi glasački materijal kako bih mogao izvrsiti svoju građansku dužnost. Ovo također smatrajte dijelom žalbe - napisao je Trokić u dopisu CIK-u.