open-navfaktor-logo
search
Izborne manipulacije
Esad Trokić iz Kanade: Na spisku za glasanje je moja mrtva majka, a mene živog nema
Centralna izborna komisija je zbog brojnih zloupotreba, najčešće više prijava za jednu osobu ili krađe identiteta, odbila više od 28 hiljada prijava za glasanje na Lokalnim izborima 15. novembra, izvan Bosne i Hercegovine.
06.10.2020. u 14:34
get url
text

Najveći broj mutnih radnji odnosi se na prijave za glasanje putem pošte iz Srbije ili Hrvatske, iako prijavljeni ne borave u tim zemljama. Potvrda takvih kriminalnih aktivnosti stiže i iz Kanade. 

- U Centralnom biračkom spisku za grad Banja Luka (naziv OIJ) strana 32/1131 KOD (OIJ 034) upisana je moja majka Senija Trokić. Moja majka je nažalost umrla 13. marta 2015. godine u Kanadi gdje je i sahranjena. Kriminalci su pored države u kojoj nikad nije bila, Srbija, lažirali i njen datum rođenja, 10. januar 1945, a prijavili su je za glasanje po brojem 743106842 - kaže Esad Trokić koji živi u Kanadi. 

Od Centralne izborne komisije BiH zatražio je da je izbrišu sa biračkog spiska, te da pokrenu krivični postupak protiv organizatora ovakvih kriminalnih radnji.

Esad Trokić se prijavio za glasanje iz inostranstva i do sada njegova prijava nije registrovana. 

- Moje ime nije ni među onima kojima je odbijena prijava za glasanje izvan BiH. Molim Vas da se pronađe moj uredno dostavljen obrazac za glasanje, da se moje ime zavede u Centrali birački spiska za glasanje iz inostranstva i da mi se na vrijeme dostavi glasački materijal kako bih mogao izvrsiti svoju građansku dužnost. Ovo također smatrajte dijelom žalbe - napisao je Trokić u dopisu CIK-u. 



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.