open-navfaktor-logo
search
Bidenov čovjek
Escobar: Koristit ćemo sankcije, ali one nisu rješenje na Balkanu, već izbori
Svih šest zemalja zapadnog Balkana treba da budu dio Evropske unije i to što prije, poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar učestvujući posredstvom videolinka u radu 11. po redu Beogradskog sigurnosnog foruma.
27.10.2021. u 13:41
get url
text

On je poručio da je još od vremena predsjednika Billa Clintona američka politika prema Zapadnom Balkanu konzistentna, ali da se sadašnja administracija razlikuje po tome što želi da se promjene u ovom regionu dogode što prije.

Istakao je da su zemlje regiona pokretač razvoja i da zemlje članice EU-a ne treba da se plaše rizika, već da njihovo priključenje posmatraju kao veliku priliku.

- Jedan od velikih problema je što se na ovaj region gleda kroz prizmu devedesetih godina, dok Amerika Zapadni Balkan gleda kroz prizmu 21. vijeka - rekao je Escobar i upozorio i na probleme koji ovde postoje.

To je prije svega koncentracija moći u političkim partijama i povezanost ekonomskih prihoda sa partijama, nastavio je Escobar i dodao da su ljudi u komentarima poslije intervjua koji je dao Al Jazeeri izrazili razočarenje što Amerika ne postavlja svoje ljude u zemlje regiona ili što ne uvodi sankcije.

- To će biti oruđe koje ćemo koristiti, ali to nije primarno oruđe. Čak i da upotrijebimo sankcije ili druge mjere, to nije rješenje za Balkan. Izbori su rješenje. Rješenje je motivisanje građana, uključivanje javnosti u politički prostor. Da političari shvate da treba da otvore medije, da otvore dijalog sa civilnim društvom i opozicijom - istakao je on, objavio je Glas Amerike. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.