open-navfaktor-logo
search
Nova verzija
Evo glavnih karakteristika Appleovog ažuriranja iOS 16.2
Apple sada uvodi svoje ažuriranje za iOS 16.2 za sve korisnike zajedno sa iPadOS 16.2 i macOS Ventura 13.1. Nova verzija donosi funkcije poput poboljšanog šifriranja za iCloud podatke, aktivnosti uživo na početnom ekranu i novu karaoke funkciju za Apple Music, između ostalog. Osim toga, Apple također debituje sa svojom aplikacijom za kolaborativnu ploču Freeform.
15.12.2022. u 20:15
get url
text

Evo liste svih stvari koje ćete iskusiti s iOS-om 16.2.

Enkripcija od kraja do kraja za iCloud podatke

Historijski gledano, Apple je šifrirao osjetljive podatke poput lozinki dok ih je pohranjivao u iCloud. Sada kompanija pokreće end-to-end enkripciju za većinu podataka s novim načinom napredne zaštite podataka. E-poruke, kontakti i kalendarski događaji nisu šifrirani, jer su te usluge zasnovane na nešifriranim standardnim protokolima. Ako aktivirate naprednu zaštitu podataka, to znači da samo vi možete pristupiti podacima vašeg uređaja potvrdom identiteta na pouzdanom uređaju kao što je iPhone ili Mac. 

Ne biste trebali miješati ovo sa Lockdown načinom rada, koji sprječava prijetnje poput napada špijunskog softvera državnog nivoa na novinare, aktiviste i branitelje ljudskih prava.

Sa ovim iOS 16.2 uvođenjem, svi korisnici sa sjedištem u SAD-u moći će osigurati svoje podatke iza šifriranja. Kompanija je saopćila da se sljedeće godine očekuje šire uvođenje. U ovoj fazi, način napredne zaštite podataka će zaštititi stvari kao što su sigurnosne kopije uređaja i poruka, podsjetnici, Safari oznake, bilješke, fotografije i glasovne bilješke.

Apple Music karaoke način rada

Dok je Spotify Wrapped veoma tražen, Apple Music-ov karaoke način bi mogao biti interesantna karakteristika kućnih zabava tokom cijele godine. Funkcija, nazvana Apple Sing, bit će dostupna svim korisnicima s iPhoneom 11 i novijim, zajedno s iPadom i Apple TV-om.

Apple koristi kombinaciju poboljšanih tekstova u realnom vremenu sinhronizovanih za karaoke i mašinskog učenja na uređaju za razdvajanje vokala iz pjesme. Također, odvaja i ističe pozadinske vokale za bolje grupno iskustvo. Kompanija je saopćila da će ova funkcija biti dostupna za prvih 80 posto njenih najčešće puštanih pjesama, a usput će dodavati ostale.
 
Mjesecima su korisnici uočili Spotify-ovu vlastitu karaoke funkciju u testiranju, ali kompanija nikada nije službeno potvrdila bilo kakvo uvođenje. Sada kada je Apple Music ovu funkciju učinio dostupnom svojim korisnicima, Spotify će biti pod pritiskom da je pokrene na svom servisu.

Apple.com

Freeform app

Apple je prvi put predstavio Freeform kao digitalnu tablu za sopstveni ekosistem tokom svoje Svetske konferencije za programere (WWDC) u junu.

Aplikacija je jednostavna za korištenje. 

AirDrop ograničenje

Apple je podesio AirDrop postavke u Kini s ažuriranjem iOS 16.1.1. Sada kompanija omogućava ovu funkciju svim korisnicima sa ažuriranjem za iOS 16.2. Nakon 10 minuta, postavka za AirDrop se vraća na "Samo kontakti" i morat ćete je svaki put ručno promijeniti u "Svi", ukoliko to želite.

Ažuriranja funkcije Aktivnosti uživo

Aktivnosti uživo su widgeti za zaključani ekran i početni ekran koji se mogu ažurirati informacijama u stvarnom vremenu. Uvedeni su sa ažuriranjem za iOS 16.1. Uz iOS 16.2. Apple uvodi ažuriranja sportskih rezultata putem aplikacije Apple TV. Korisnici sa sjedištem u SAD-u i Kanadi će dobiti pristup rezultatima za utakmice iz NBA, engleske Premier lige i MLB-a. U međuvremenu, korisnici u Australiji, Brazilu, Japanu, Meksiku, Velikoj Britaniji i Južnoj Koreji će dobiti pristup MLB rezultatima putem aktivnosti uživo.

Ostale stvari

Korisnici iPhonea u Indiji moći će koristiti 5G u prihvatljivim područjima na mreži Reliance Jio s ovim ažuriranjem. Aplikacija "Vrijeme" imat će namjenski dio s vijestima koji će vam pokazati lokalne vijesti. Apple također dodaje widgete za početni ekran za Sleep mode. Također, ažuriranje vam omogućava da brzo vidite svoj plan uzimanja lijekova. Ažuriranje iOS 16.2 se pokreće za sve korisnike sa iPhoneom 8 ili novijim modelima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.