open-navfaktor-logo
search
Korisni savjeti
Evo kako ojačati organizam prije dolaska gripe
Vježbati i stres svesti na minimum
08.11.2019. u 08:51
get url
text
Ispijanje čaja

Užurbani način života, stres, loša prehrana i manjak kretanja slabe imunitet koji treba podršku kako bi se izdržali svi napori. Viroze i prehlade su nešto što vas rijetko može mimoići u ovim jesenjim danima, ali ono što je mnogo gore, gripa, dolazi tek u narednom periodu.

Da bi se oduprijeli gripi, najvažnije je hraniti se raznovrsno i uravnoteženo, vježbati i stres svesti na minimum. Za pravilan rad imunološkog sistema nužnim se smatra prisutnost cinka, željeza, bakra, selena, vitamina A, B6, C i E. Većina ovih nutrijenata nalazi se u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Ako ponekad nemate vremena za kvalitetne i uravnotežene obroke, osigurajte se dodatnim vitaminsko-mineralnim pripravkom i, posebno, vitaminom C.

Jednolična prehrana i periodi pojačanog stresa i napora, kao i praćenje redukcijskih dijeta razlog su za uzimanje pomoći u vidu pripravaka za jačanje imuniteta. Većina proizvoda djeluje preventivno, ali mogu pomoći i kada simptomi već nastupe u smanjenju njihovog trajanja i intenziteta.

Svoj imunitet možete ojačati i čajevima.

Recepti

Kašičicu osušene majčine dušice prelijte šoljicom kipuće vode (oko 2,5 dl), nakon 10 minuta procijedite i zasladite bagremovim medom. Pijte jednu do tri šoljice dnevno, prije obroka.

Dvije kašičice lista matičnjaka prelijte s 2,5 dl vrele vode i ostavite pokriveno u posudi desetak minuta. Procijedite i popijte prije spavanja.

Kašičicu lišća suhe metvice, prelijte šoljicom kipuće vode i procijedite nakon pet minuta. Čaj je odličan prirodni tonik za jačanje cijelog organizma zimi. U kombinaciji s kamilicom ili majčinom dušicom i matičnjakom pomoći će kod bolova u želucu, mučnine i povraćanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.