open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Evo šta kažu neki od aktera: Čak jedanaest stranaka ide u Gradsko vijeće Tuzle
Na izborima u Tuzli građani su mogli birati između čak 23 liste, a moglo bi se desiti da čak jedanaest stranaka ima predstavnike u Gradskom vijeću.
16.11.2020. u 21:51
get url
text
Glasanje u Tuzli

Kako sada stvari stoje, najviše mandata imat će SDP, zatim slijede SDA, pa Socijaldemokrati BiH. Vijećnike će imati i Tuzlanska alternativa, SBB, Demokratska fronta, Platforma za progres, Naša stranka, PDA, Stranka za BiH, a najvjerovatnije i HDZ.

Brojanje glasova za Gradsko vijeće još je u toku i neke stvari se mogu promijeniti, ali u većini stranaka znaju šta mogu očekivati.

Stabilizacija SDA

Gradski odbor SDP-a Tuzla još se nije oglasio saopćenjem nakon izbora, a aktuelni načelnik Jasmin Imamović, koji je dobio još jedan mandat, zahvalio se kratkom porukom na Facebooku građanima, porodici i SDP-u. Predsjednik tuzlanskog SDP-a Slađan Ilić nije se javljao na naše pozive.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić kaže da je zadovoljan rezultatima jer se ova stranka vratila na poziciju na kojoj je bila 2016. godine.

- Kada je u pitanju broj glasova, cilj nam je bilo između 15 i 18 procenata, trenutno smo tu negdje. Ovo je posebno važno jer smo na Općim izborima 2018. godine u Tuzli imali 12 posto, što znači da imamo povećanje oko pet posto - kaže Zildžić.

Socijaldemokrate (SD) BiH prvi put su izašli na izbore nakon razlaza sa kolegama iz SDP-a, a prema trenutnom stanju stvari očekuju najmanje tri vijećnička manadata.

Slaba izlaznost

- Tri mandata imamo sigurno, a nadamo se i četvrtom. S obzirom na to da nam je ovo prvi izalazak na izbore, nakon 14 mjeseci postojanja stranke, mislim da je rezultat zadovoljavajući. Pokazalo se da SDP i SDA, kao velike stranke s jakom infrastrukturom, imaju sigurno biračko tijelo. U Tuzli glasaju zaposlenici javnih preduzeća i ustanova, oni stariji građani koji to doživaljavaju kao obavezu. Kada izađe manje od 40 posto birača, teško je napraviti iskorak - kaže predsjednik Gradskog dobora SD-a Žarko Vujović.

Izlaznost u Tuzli na ovim izborima iznosila je 39,8 posto i među najmanjima je u cijeloj državi, posebno kada se gledaju veći gradovi.

U Demokratskoj fronti očekuju dva vijećnička mandata u Tuzli, a to je rezultat koji su imali i prije četiri godine.

- To je rezultat koji smo očekivali. Građani su rekli svoje i to treba poštovati. U Tuzli je veoma mala izlaznost i oni koji nisu izašli, nemaju pravo da kritiziraju naredne četiri godine. Mislim da bi trebalo u zakon uvesti obavezno glasanje, tada bi bilo mnogo više odgovornosti i među partijama - kaže predsjednik DF-a Tuzla Mahir Mešalić.

SDP je i na prethodnim Lokalnim izborima u Tuzli imao najviše mandata, čak 11, a sada će taj broj najvjerovatnije biti osam ili sedam. Uz veliki broj političkih partija koje će ući u vijeće, bit će veoma zanimljivo vidjeti ko će formirati većinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.