open-navfaktor-logo
search
Odgovor iz Brisela
Evropska komisija: Svjesni smo slučaja pokojnog Davida Dragičevića
Petir je, podsjećanja radi, još 13. juna upozorila na nerazjašnjene okolnosti smrti Davida Dragičevića, zbog kojih se do današnjeg dana održavaju protestna okupljanja građana u Banjoj Luci
22.09.2018. u 12:53
get url
text

Evropska komisija je svjesna slučaja pokojnog Davida Dragičevića u Bosni i Hercegovini. Navodi se ovo u odgovoru Evropske komisije na upit hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu Marijane Petir.

Petir je, podsjećanja radi, još 13. juna upozorila na nerazjašnjene okolnosti smrti Davida Dragičevića, zbog kojih se do današnjeg dana održavaju protestna okupljanja građana u Banjoj Luci.

- Brojna medijska saopćenja i objave upućuju na niz nelogičnosti koje bude sumnju u zakonitost postupanja državnih tijela, prije svega policije koju optužuju za netačno utvrđivanje činjenica i prikrivanje dokaza. Mediji su izvijestili da se za slučaj zainteresirao i FBI, koji je ponudio svoju pomoć u rasvjetljavanju okolnosti slučaja. Tužilaštvo još nije okončalo rad na tome predmetu – konstatirala je Petir te je upitala Evropsku komisiju da li je upoznata sa tim slučajem i planira li se na neki način uključiti u njegovo rasvjetljavanje.

- Komisija ističe da je Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci 4. jula 2018. službeno objavilo da je naložena istraga protiv nepoznatih počinitelja zbog ubistva. Komisija ne komentira istrage u toku – navodi se još u odgovoru.

Petir je u istom kontekstu postavila i upit koji se odnosi na nadzor nezavisnosti pravosuđa u BiH te na radnje koje su u tom smislu poduzeli predstavnici Evropske unije u Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje. Odgovor na taj upit je također jučer dostavljen.

- Komisija pridaje veliku važnost vladavini prava u BiH, a posebno nezavisnosti pravosuđa te odgovornosti i profesionalizmu u pravosuđu. Komisija je davala detaljne stručne preporuke za jačanje pravosuđa i šireg područja vladavine prava u BiH u kontekstu tijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te u kontekstu strukturiranog dijaloga o pravosuđu. Nadalje, Komisija je odobrila znatna finansijska sredstva za podršku vladavini prava i pravosudnih reformi. Komisija u svojim izvještajima, od kojih je zadnje objavljen 17. aprila 2018. , pozorno prati kretanja u tom području, posebno u pogledu kaznenih postupaka. Vladavina prava i funkcioniranje pravosuđa bit će temeljno procijenjeni u mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u – navodi se u odgovoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.