open-navfaktor-logo
search
Uče zanate
Evropski san tinejdžera iz Ušivka: Kroz obuku za djecu migrante i izbjeglice stiču frizerske i kuharske vještine
Braća Said* i Rachid* iz Alžira u privremenom prihvatnom centru Ušivak kod Sarajeva sanjaju o tome kako će jednog dana doći u Italiju gdje planiraju otvoriti svoj frizerski salon.
14.05.2022. u 10:59
get url
text

Said je stariji, i sa svojih nepunih osamnaest godina u rodnom Alžiru i tokom dugačkog putovanja uspio je "skupiti" pet godina iskustva u friziranju, a zanat prenosi i na mlađeg brata. Priliku da unaprijede frizerske vještine i dobiju certifikat koji će im kasnije biti od pomoći kod traženja posla dobili su kroz Program stručne obuke za djecu migrante i izbjeglice koji uz podršku UNICEF-a i World Vision BiH realizira JU Srednjoškolski centar Hadžići.

Svoju priču, skupa s drugim učesnicima programa, podijelili su za web stranicu Unicefa, prenosi Anadolija.

- Imam već iskustvo, ali mi je ovaj program pomogao da ono što znam još više unaprijedim, da znanje prenesem i na druge, a u zaposlenju će mi pomoći i certifikat koji ćemo dobiti po okončanju obuke. Volio bih da jednog dana s bratom otvorim frizerski salon u Italiji - priča Said, dok se njegov brat priprema za izvlačenje pramenova.

Muniru je želja da dođe do Italije

- Ranije sam učio zanat od Saida, a puno mi je pomogao i na ovim radionicama gdje sam još toga naučio od učitelja - priča Rachid dok spremno u frizerskoj stolici čeka da mu kolega Munir* iz Maroka izvuče pramenove.

- Prošli čas je on meni radio frizuru i pramenove, sad ja radim njemu - pojašnjava Munir koji je na putu od prošle godine, a u BiH je oko sedam mjeseci.

Do sada je na "game" - pokušaj prelaska granice, išao 3-4 puta. Želja mu je da dođe do Italije, a kaže da bi radio bilo kakav posao.

- U Maroku su mi ostali roditelji, ja sam na putu s prijateljima. Na put sam krenuo kako bih si obezbijedio bolji život - kaže nam Munir koji je u Ušivku već sedam mjeseci. Prije izvlačenja pramenova Rachidu, pomogao je Omaru* iz Gambije oko raspetljavanja "dreadlocka".

- Sviđa mi se ovdje na radionici. Iz Gambije sam, želim bolji život, volim da igram fudbal i nadam se životu u Njemačkoj - govori nam dok se priprema za nastavak časa, a u maloj frizerskoj radionici je sve življe dok učenici u frizerskim keceljama dobijaju nove zadatke.

- Šta ima, teacher?! - pozdrav je koji po dolasku upućuju Medihi Topalović, nastavnici praktične nastave frizer-vlasuljar u JU Srednjoškolski centar Hadžići koja je puna hvale i s ponosom govori o svojim novim učenicima:

- Djeca su predivna i zaista je divno raditi s njima, nemam riječi. Vrijedni su, žele učiti, ima ih nekoliko koji su već odlični i mogu raditi ko frizeri, ima ih koji stečenim nivoom znanja i vještina mogu raditi kao pomoćni radnici u frizerskom salonu i dalje se unaprjeđivati, ali u svakom slučaju svaki od njih osposobljen je za rad i eventualno dalje usavršavanje kroz praksu - pojašnjava nam.

Svečani ručak i posluženje za ceremoniju

Živo je i u kuharskom kabinetu gdje druga grupa učenika u kuharskim uniformama i s kuharskim kapama na glavi s nastavnikom praktične nastave Maidom Mujićem priprema hurmašice, te svečani ručak i posluženje za ceremoniju dodjele certifikata koje će skupa s drugarima iz frizerske grupe dobiti nakon uspješno okončanog programa tokom kojeg je svaki od njih kroz svakodnevnu obuku prošao 80 nastavnih časova.

FOTO: UNICEF

- Prezadovoljan sam, dječaci se zaista trude i žele da što više nauče. Osposobili smo ih za osnovne stvari koliko smo mogli za ovaj ciklus, da kasnije gdje god dođu imaju vještine i znanje koje im mogu olakšati da dobiju posao u bilo kojem ozbiljnijem hotelu ili restoranu. Završni ispit ovdje biće im priprema svečanog ručka i posluženja za svečanost dodjele diploma, za šta se ozbiljno pripremaju - kaže nam "chef" Maid, dok dječaci pripremaju sastojke za hurmašice.

Samir* i Hasan* su iz Pakistana, i nadaju se da će im se nakon višegodišnjeg puta ostvariti san da bolji život nađu u nekoj od evropskih zemalja, najradije Francuskoj u kojoj, kažu, znaju cijeniti dobru kuhinju. Samir kaže da je naučio dosta novoga na radionicama, dok Hasan dodaje kako je unaprijedio ranije stečeno znanje:

- Na putu sam od 2019. godine, i dok sam bio u Grčkoj, nas nekoliko smo živjeli u jednoj kući, ja sam bio zadužen za kuhanje i dobro mi je išlo. Kad dođem u Evropu, nadam se da će mi ovo znanje i certifikat omogućiti da se zaposlim - optimističan je Samir, dok je Ahmed* iz Sirije jedino nezadovoljan dužinom trajanja programa obuke:

- Odlično je, ali bih volio da traje duže, da možemo naučiti još više i imati još više prakse kako bismo bili što bolji u poslu. Volio bih i da smo bili u prilici više se družiti s vršnjacima iz ove škole.

UNICEF i World Vision Bosna i Hercegovina podržavaju Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo u osiguravanju pristupa srednjoškolskom programu stručne obuke za djecu migrante i izbjeglice. Programe obuke realizuje JU Srednjoškolski centar Hadžići, a UNICEF pruža podršku osiguravanjem kulturnih medijatora koji nastavnicima i djeci pružaju podršku tokom nastave.

Muris Ajkunić iz World Visiona koji je svakodnevno među osobama u pratnji dječaka koji pohađaju program obuke kaže kako su neki od njih već iskazali želju da u sljedećem ciklusu pohađaju obuku za drugo zanimanje – koji su sada išli za frizera žele ići za kuhara, i obratno, a neki bi čak voljeli ponoviti i utvrditi gradivo iz istog zanimanja. Djeca manjih uzrasta od ranije pohađaju osnovnu školu u koju imaju organiziran prevoz, a za dječake ovog uzrasta bez roditeljske pratnje, koji u kampu imaju brojne sadržaje kao što su na primjer Akelius kurs engleskog jezika ili razne radionice u kutku za neformalno obrazovanje, i ovo je bila prva ovakva aktivnost koja se održava van kampa.

Trešte svjetski muzički hitovi

- Za njih ovo znači izlazak, druženje, muzika, veselje... - govori dok se vozimo s dječacima školskim autobusom u kojem je vrlo živo i sa zvučnika "trešte" recentni svjetski muzički hitovi.

- Povratne informacije koje smo dobili od njih već nakon prvih dana programe bile su vrlo pozitivne, rado idu u školu, i čak ih ni nešto ranije buđenje od onog na koje su bili navikli u tome nije pokolebalo, pa su nakon prvih pet dana škole kada je došao vikend pitali zašto ne idu - kaže Muris Ajkunić.

Pored spomenutog programa UNICEF pomaže i u nabavci školskog pribora i daje dodatnu podršku u učenju kroz svakodnevno neformalno obrazovanje u prihvatnom centru Ušivak, dok IOM BiH podržava prevoz djece do škole.

Tokom 2021. godine, UNICEF je omogućio pristup formalnom i neformalnom obrazovanju za 1.314 djece u pokretu. UNICEF je također podržao obrazovne vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu u osiguravanju pristupa inkluzivnom formalnom obrazovanju za 312 djece u pokretu.

*Imena su promijenjena u svrhu zaštite identiteta aktera

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.