- Vrijeđali su ljekare, novinare i zastupnike nazivajući ih pristašama nacizma jer su promovirali vakcinaciju protiv COVID-19 tvrdeći da bi obavezna vakcinacija dovela do zdravstvene diktature - rekao je Mike Dvilyanski, direktor za istragu prijetnja na konferenciji za novinare.

Mislio je na mrežu povezanu s antivakserskim pokretom nazvanu "V_V" koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.

Autori te operacije radili su koordinirano putem sistema za razmjenu poruka Telegrama, gdje su volonteri imali pristup popisima osoba koje su na meti i "formacijama" kako bi umakli Facebookovom automatskom otkrivanju.

Pritom su ostavljali komentare ispod poruka žrtava, umjesto objavljivanja sadržaja i mijenjali bi pojedina slova poput "vaxcinati" umjesto "vaccinati" za "vakcinaciju osobe" na italijanskom.

Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju koordiniranu iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promovirala lažnu informaciju.

Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švicarskoj biologa o tome da Sjedinjene Američke Države čine pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi odgovornost za koronavirus pripisala Kini.

Kineski državni mediji su zatim citirali tog lažnog biologa.

- To je bilo poput dvorane pune ogledala u kojoj se samo jedna lažna osoba odražavala u nedogled - napominje Meta u saopćenju.

Kompanija iz Kalifornije je utvrdila povezanost ove operacije i zaposlenika kineske kompanije za kompjutersku sigurnost Sichuan Silence Information Technology Co. kao i osoba povezanih sa drugim kineskim kompanijama u svijetu specijaliziranim za infrastrukturu.