Ova društvena mreža poručila je ujedno kako su razvili softver koji automatski označava potencijalne seksualizirane fotografije djece. Softver je počeo funkcionirati prošle godine, ali Facebook je tek sada odlučio progovoriti o njemu. 

Objavili su i kako su razvili još jedan program koji detektira kontakte radi seksualnog zlostavljanja. Od 8,7 miliona fotografija za koje Facebook kaže da je njih 99 posto uklonjeno prije nego što su ih korisnici prijavili kao neprikladne, javljaju iz Facebooka. 

Podsjetimo, Facebook je prošle godine kritiziran od strane britanskih vlasti koje su tvrdile da je Facebookom rasprostranjeno seksualno zlostavljanje djece. Nakon tih tvrdnji BBC je istražio te navode i došao do dokaza da pedofili dijele fotografije djece u tajnim Facebook grupama. Iz Facebooka sada poručuju da razmatraju uređaje za uočavanje dječje golotinje za Facebook i Instagram, a posebni sustav koji blokira fotografije zlostavljanja djece je već u funkciji. 

- Naši inženjeri su u zadnje vrijeme fokusirani na klasifikatore, kako bi spriječili nepoznate, nove fotografije na mreži - rekla je Antigone Davis, šefica za globalnu sigurnost na toj mreži. Facebook tako, primjerice, u Velikoj Britaniji, nove fotografije zlostavljanja djece ili dječje pornografije prijavljuje britanskom Nacionalnom centru za nestanak i iskorištavanje djece. 

No, Tony Stower, iz spomenutog centra kaže kako Facebook nije rekao za koliko potencijalnih neprikladnih Facebook računa zna. 

- Nisu rekli ni kako identificiraju račune koji bi mogli biti odgovorni za iskorištavanje i zlostavljanje djece. Osim toga, policija nam je rekla da zlostavljači koriste aplikacije u vlasništvu Facebooka kako bi namamili djecu - dodao je. 

Stower je pozvao na potpunu transparentnost društvenih mreža, poručivši da se otkriju detalji o opasnostima kojima su djeca izložena na njihovim web stranicama.