Nova sutkinja Ustavnog suda BiH će, saznaje Faktor, biti njemačka profesorica prava Angelika Nussberger. Radi se o bivšoj sutkinji Evropskog suda za ljudska prava, koja je od 2017. godine obnašala dužnost potpredsjednice te institucije. Prethodno je Nussberger bila zamjenica rektora Univerziteta u Kölnu i direktorica Instituta za istočnoevropsko pravo i komparativno pravo.

Rođena je 1. juna 1963. godine u Münchenu, a studirala je slavenske jezike, te njemačku i francusku književnost na Univerzitetu u Münchenu od 1982. do 1987. godine, a zatim Pravni fakultet od 1984. do 1989. godine. Doktorirala je na temu sovjetskog ustavnog prava u periodu tranzicije.

Fokus njenog naučnog rada je na njemačkim i evropskim fundamentalnim pravima i međunarodnim ljudskim pravima, kao i na utjecaju međunarodnog prava na pravni razvoj centralne i istočne Evrope.

Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je utvrđeno da su određene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a protivne Ustavu BiH, stranke iz entiteta RS su, podsjetit ćemo, donijele zaključak da ne učestvuju u procesu donošenja odluka na državnom nivou, odnosno o blokiranju rada državnih institucija.

Zahtjev tih stranaka je usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudija iz te institucije.

Pored šest domaćih sudija, Ustavni sud BiH ima i troje stranih sudija, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH.