open-navfaktor-logo
search
Uzburkane strasti
Faktor saznaje: Šta je Željezničar tražio od Sarajeva za iznajmljivanje Grbavice?
Kako saznajemo, iz izvora bliskih sarajevskim premijerligašima, Željina ponuda nije ni približna onoj koju su spominjali navijači
30.07.2019. u 09:36
get url
text

Fudbaleri Sarajeva meč 3. kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu 8. augusta igrat će na Bilinom polju.

Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" na Koševu ne zadovoljava uvjete za igranje 3. kola kvalifikacija, pa je Bordo tim morao potražiti drugi "dom".

Na kraju je odlučeno da će protiv poraženog u dvomeču BATE Borisov - Rosenborg (prvi meč 2:1) igrati na Bilinom polju.

A mnogo prašine podiglo se oko toga što izabranici trenera Husrefa Musemića protivnika iz Bjelorusije ili Norveške neće ugostiti na Grbavici.

- Fudbalski klub Sarajevo je u proteklim danima prikupio ponude za iznajmljivanje stadiona koji ispunjavaju uvjete treće kategorije. Nakon detaljne analize ponuđenih uvjeta, a uzimajući u obzir finansijske, organizacione i druge parametre, donesena je odluka da će susret biti odigran na stadionu Bilino polje u Zenici. Jedan od osnovnih razloga ovakve odluke jeste da su fiksni troškovi u drugoj ponudi bili trostruko veći od one zaprimljene od Nogometnog kluba Čelik - saopćeno je jučer iz FK Sarajevo.

A koliko je zaista Željezničar tražio novca od Sarajeva i koje su uvjete postavili Plavi? Navijači koševskog premijerligaša lansirali su priču da je tim sa Grbavice tražio 70.000 KM, korištenje reklamnog prostora na LED displejima, bankovnu garanciju za eventualnu štetu od 100.000 KM, te zatvaranje tribine Jug!?

Odgovor na ovo pitanje tražili smo u premijerligašu sa Koševa i Grbavice, ali su nam saopćili da zvanično o ciframa ne žele govoriti...

Ipak, kako saznaje Faktor iz izvora bliskih sarajevskim premijerligašima, Željina ponuda nije ni približna onoj koju su spominjali navijači.

Željezničar je za korištenje stadiona Grbavica tražio 35.000 KM i bankovnu garanciju od 100.000 KM (novac bi "ležao" položen u banci i njime bi bila kompenzirana eventualna šteta koju bi pričinili navijači). Uz to, saznajemo da Jug ne bi bio zatvoren (kao što je jučer navelo Sarajevo u saopćenju za javnost), nego bi bio na ovoj tribini mogli biti smješteni samo gostujući navijači (i Robijaši su preko Čelika tražili da na južnu tribinu Bilinog polja ne budu smještene Horde zla).

Kako tvrde naši izvori, Sarajevo je Želji za korištenje stadiona Grbavica na dan utakmice trebalo platiti 25.000 KM. Za službene treninge dan uoči utakmice Bordo tim trebao je izdvojiti 5.000 KM, a dodatnih 5.000 Željo je tražio za iznajmljivanje LED reklama (reklamni prostor bi koristio FK Sarajevo).

Na kraju Bordo tim nije prihvatio ponudu sa Grbavice i odlučio je da će biti domaćin u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.