open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Faktor saznaje: Tegeltija se sastao sa Izetbegovićem, razgovarano o kadrovima za Vijeće ministara
Izetbegović i Tegeltija su, između ostalog, razgovarali i o programu rada Vijeća ministara BiH u predstojećem mandatu
12.12.2019. u 13:01
get url
text

Novi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je, saznaje Faktor, jutros u centrali Stranke demokratske akcije (SDA) održao konsultacije sa predsjednikom te stranke Bakirom Izetbegovićem.

Kandidati SDA za novi saziv Vijeća ministara BiH će, saznajemo iz te stranke, biti utvrđeni na sjednici Predsjedništva SDA, koja je zakazana za naredni ponedjeljak. Izetbegović i Tegeltija su, između ostalog, razgovarali i o programu rada Vijeća ministara BiH u predstojećem mandatu.

Tegeltija je, podsjećanja radi, još prošle sedmice obavio konsultacije sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH i te su stranke već dostavile imena svojih kandidata za ministarske i zamjeničke pozicije u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Aktuelni šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac bit će novi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok će Vojin Mitrović biti ministar komunikacija i prometa BiH. SNSD-ov koalicioni partner Demokratski narodni savez (DNS) je za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice predložio Draška Aćimovića.

Pored ministarskih, ovom bloku stranaka pripadaju i tri zamjeničke pozicije u Ministarstvu odbrane BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH. Na mjesto zamjenika ministra sigurnosti trebao bi doći Vladimir Mijatović (Socijalistička partija) iz Zvornika, a zamjenik ministra odbrane će biti Mirko Okolić, kadar blizak Obrenu Petroviću iz Doboja.

Kada je HDZBiH u pitanju, Vjekoslav Bevanda će ostati ministar finansija i trezora, dok će Josip Grubeša ostati na čelu Ministarstva pravde BiH. Ankica Gudeljević, bivša ambasadorica BiH u Njemačkoj, bit će na čelu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Toj stranci pripadaju i tri zamjeničke pozicije. Josip Brkić ostaje zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, dok će Mijo Krešić iz Ministarstva sigurnosti preći u Ministarstvo odbrane, također na dužnost zamjenika ministra. Ljiljana Lovrić će biti imenovana na poziciju zamjenice ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Tri ministarske pozicije pripadaju i koaliciji SDA, Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Iako to još nije potvrđeno, nova ministrica vanjskih poslova BiH mogla bi biti SDA-ova Bisera Turković. Novi ministar sigurnosti BiH trebao bi biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, a ta će odluka zvanično biti donesena u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva te stranke. Iako se u javnosti u kontekstu DF-ovog ministra odbrane uglavnom spominje Sifet Podžić, informacije Faktora iz te stranke sugeriraju da se to možda neće dogoditi već da će biti ponuđen drugi kandidat.

Kada su zamjeničke pozicije u pitanju, ovom bloku pripadaju četiri, a sve četiri će popuniti kadrovi SDA. Zamjeničke pozicije koje bi trebale pripasti SDA-u su one u Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde (Nezir Pivić?), Ministarstvu komunikacija i prometa (Nedžad Branković?), te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.