Petak, 30.09.2022.
Elmedin Konaković
FOTO: Ajdin Cocalić

FASTO: Konaković i generacija u kojoj je studirao nisu imali nikakve privilegije

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu oglasio se povodom press konferencije SDA u vezi sa diplomom zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo koji je studirao i diplomirao na ovom fakultetu.

Kako su naveli, povodom "kontinuiranog degradiranja Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) Univerziteta u Sarajevu  u javnom prostoru, te omalovažavanja studenata, diplomanata, magistranata, doktoranata, uposlenika, javnog minimiziranja stečenih kompetencija alumnih, profesora i sportskih radnika istaknutih u obrazovnom sistemu i sportskoj praksi, stvaranja nepopularne predstave u javnosti o Fakultetu i profesiji koja se stječe na Fakultetu, te napada na vrijednosti, tradiciju, integritet i krediblitet Fakulteta i svih studenata i diplomanata", Vijeće Fakulteta na vanrednoj sjednici donijelo je stav.

Ističu, između ostalog, da FASTO baštini tradiciju od 60 godina postojanja i djelovanja, te da hiljade diplomanata djeluje u sistemu obrazovanja i sporta i time daju doprinos razvoju našeg društva... Prepoznati su, kako navode, na globalnom nivou, što potvrđuje priznavanje diplome Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u svijetu.

- Mnogi naši studenti, profesori, sportski radnici, sportisti su prvi stali u odbranu naše domovine, bili organizatori odbrane, dali svoje živote, što svjedoči i spomen-obilježje ispred zgrade Fakulteta. Nove generacije naših studenata i diplomanata pokazuju spremnost da pomognu našem društvu svojim angažmanom u svim sferama života - navode u saopćenju iz FASTO-a.

Potenciraju i napominju da se u 60 godina postojanja FASTO-a nikada nije desio slučaj nevalidnosti diplome niti korupcije  u njenom stjecanju, te ističu da se ne može na nezakonit način steći diploma na FASTO.

VEZANI TEKST - Konakovićevo obrazovanje: Kako je šef Naroda i pravde prvo diplomirao, pa tek onda polagao ispite

- Značajan broj realizovanih inspekcijskih nadzora na našem fakultetu posljednjih godina nije rezultirao kaznama. FASTO je ponosan na svakog studenta, diplomanta i uspješnog pojedinca. lstičemo i pojašnjavamo da generacija studenata koja je  diplomirala na Višoj trenerskoj školi 2006. godine je imala mogućnost upisa treće godine Visoke sportske škole u peti semestar, po nastavnim planovima i programima za koje postoje saglasnosti nadležnih institucija. Pojašnjavamo da se navedena generacija studenata, njih 266, zatekla u prijelaznom periodu iz starog sistema obrazovanja u novi bolonjski sistem  obrazovanja, te prošla apsolutno istu proceduru bez ikakvih privilegija bilo kojeg pojedinca u odnosnu na ostale, među kojima su studenti spomenuti u javnom prostoru, kao i student Elmedin (Galib) Konaković - naveli su iz FASTO-a.

Proces stjecanja diplome svih studenata je bio, kako navode, usaglašen sa tada aktuelnim zakonskim i podzakonskim aktima, odlukama Nastavno-naučnog vijeća i nadležnih institucija.

- Fakultet je ustanova koja funkcioniše po zakonskim osnovama, te svaki student koji upiše fakultet prolazi sve procedure koje su propisane aktima, koje mora poštovati svaki pojedinac - zaključili su.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh