Utorak, 07.07.2020.

U pet godina

Federalni inspektori kaznili Aluminij i njegove direktore sa 14.000 maraka

Od 22 provedene kontrole Aluminij kao firma i njegovi direktori kažnjeni su samo u tri navrata

U proteklih pet godina inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 22 kontrole u mostarskom Aluminiju, rečeno nam je iz ove uprave. Ove kontrole odnosile su se na različite oblasti u poslovanju, kao što su funkcionisanje gasnih i elektro postrojenja, poštivanje okolinske dozvole, radno zakonodavstvo i drugo.

Sudeći prema tabelarnom pregledu provedenih kontrola, Aluminij spada među disciplinovanije privredne subjekte u našoj zemlji. Naime, od spomenutih 22 kontrole, samo u tri navrata izrečene su sankcije, kako firmi, tako i odgovornim licima.

Prilikom kontrole tretmana otpadnih voda, koja je provedena 16. marta 2016. godine utvrđeno je da nisu ispoštovane sve odredbe vodne dozvole. Zbog toga su izdata dva prekršajna naloga, za pravno kao i za odgovorno lice, u iznosu od 5.500 KM. Direktorica Aluminija u to vrijeme je bila Ružica Udovičić.

Na osnovu nalaza redovne kontrole iz oblasti radnih odnosa, koja je provedena 22. i 23. februara 2017. godine, 16. marta su izdata dva prekršajna naloga kojim je Aluminij kao kompanija kažnjen sa 1.500 KM, a direktor sa 3.000 maraka. Direktor je u vrijeme izricanja ovih kazni bio Mario Gadžić.

On je još jednom kažnjen i to sa 1.000 KM, dok je Aluminiju ovaj put izrečena kazna od 3.000 maraka. Ovaj put se kontrola odnosila na oblast zaštite na radu, a provedena je 2. oktobra 2017. godine.

U sedam navrata inspektori su donosili različite upravne mjere. Tako je prilikom kontrola provođenja mjera iz okolinske dozvole, koje su obavljene u martu i augustu 2013. konstatovano da je Aluminij uplatio samo polovinu naknade za 2011. godinu, koja iznosi blizu 60.000 maraka.

Zbog stavljanja 14 tona ambalaže u promet, Aluminiju je prilikom kontrole provođenja mjera iz okolinske dozvole utvrđeno da mora platiti naknadu od blizu 420 maraka. Osim toga, na ime naknade za zagađenje zraka morao je platiti nešto više od 29.500 KM za 2013., a za 2014. godinu blizu 65.500 maraka.

Prilikom kontrola provedenih u toku 2017. godine federalni inspektori su Aluminiju izdali 11 rješenja, kao i jedan zaključak. Ovi dokumenti se odnose na kontrole iz oblasti radnih odnosa, zaštite na radu, kao i tehnološke ispravnosti gasnih i elektro uređaja. Prilikom jedne od kontrola gasnih uređaja, koja je provedena u februaru 2017. naplaćena je i taksa u iznosu od 60 maraka.

Ostale kontrole, barem prema evidenciji koju nam je proslijedila Federalna uprava za inspekcijske poslove, protekle su bez izrečenih upravnih mjera ili sankcija.  

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh