open-navfaktor-logo
search
Inspekcije na terenu
Federalni inspektori na graničnim prijelazima do danas izrekli 28.558 rješenja
Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa Covid-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama i odlukama nadležnih organa i tijela na nivou BiH/FBiH.  
28.04.2020. u 18:16
get url
text
Granični prijelaz

Od 15. marta, od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 14 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Iz FUZIP-a napominju da su prestankom važenja Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite od 10. i 11 aprila, te ukidanjem mjere karantina, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove novom Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 24. aprila, ponovno uspostavljene obaveze iz Procedure zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu novog koronavirusa(Covid-19).

Shodno tome, federalni sanitarni inspektori nastavljaju vršiti zdravstveni nadzor putnika na graničnim prijelazima BiH koji se nalaze na području FBiH, te izdavati rješenja o izolaciji u trajanju od 14 dana.

Zaključno s 27. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 28.558 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Za kategorije osoba iz nove Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 144, a koja se primjenuje od 24. aprila, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali ukupno 419 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 208 rješenja o izolaciji, te 162 rješenja za vozače, 11 rješenja za pogranične i 38 za prekogranične radnike.

Od ukidanja mjere karantina, zabilježen je porast broja putnika u prekograničnom prometu na graničnim prijelazima koji su u nadležnosti federalnih sanitarnih inspektora.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.237 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina.

Isto vrijedi i za 321 osobu - državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Od stupanja na snagu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 144 od 24. aprila, Inspektorat RS je dostavio podatke o 186 osoba kojima je republički sanitarni inspektor izdao rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 1.062 vozača koji su na teritoriju BIH ušli na graničnim prijelazima koji se nalaze na području RS, a imaju prebivalište u FBIH.

Danas ističu mjere iz 232 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 24.332 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz FUZIP-a obavještavaju osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži, dežurni tim Federalnog tržišnog inspektorata je u cilju zaštite građana od nerazumnog podizanja cijena i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata na području Federacije BIH. Do ovog trenutka izvršeno je šest inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je utvrđeno 14 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 14 prekršajnih naloga u iznosu od 28.200 KM - saopćio je FUZIP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.