Vijećnici su većinom glasova podržali prijedlog po kojem će počasni građanin općine Vitez postati Edin Ramić, aktuelni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Čime je ministar zaslužio titulu počasnog građanina objasnio je Ivica Drmić, predsjednik Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja, koji je danas i prezentirao odabir.

- U radu Ocjenjivačkog suda učestvovali su članovi HDZ-a BiH i SDA. Članovi SDA su predložili da ministra Ramića proglasimo za počasnog građanina. Kažu da je on obnavljao kuće i pravio asfalt na području općine Vitez. Ne znam što je on uradio, ali su članovi SDA rekli da je zaslužan - kazao je Drmić novinarima.

Članovi Ocjenjivačkog suda su, kaže Drmić, imali dilemu zbog koje su čak i prekinuli sjednicu.

- Imali smo dilemu mogu li ministri u izbornoj godini sudjelovati u natječajima za javna priznanja, pa smo i prekinuli sjednicu Ocjenjivačkog suda. Pitali smo pravnike u općini koji su nam kazali da nema smetnji da ministar Ramić bude proglašen počasnim građaninom - dodao je Drmić.

Iz viteškog ogranka SDA nisu htjeli dalje komentirati ovu odluku. Predsjedavajući Općinskog vijeća Hidajet Sivro (SDA) nakon izjave za lokalni radio, odbio je razgovarati s ostalim novinarima pravdajući se nedostatkom vremena.

Plakete općine dobit će udruženje "Volim Vitez", BKD Preporod Vitez, harmonikaš Marko Plavčić, član HKD Napredak Vitez, te posthumno Hakija Đelilović.

Nagrade bi trebale biti uručene 28. aprila, na Dan općine Vitez.