U okviru spomenutog projekta Zavod je u ovoj godini izdvojio oko dva miliouna maraka vlastitih sredstava za sufinansiranje zapošljavanja asistenata na javnim sveučilištima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar svečano su uručili ugovore o radu.

- Program sufinansiranja zapošljavanja na javnim univerzitetima u FBiH provodi se radi jačanja ljudskih potencijala u svrhu poboljšanja obrazovnog procesa u javnim visokoškolskim ustanovama. Lijepo je vidjeti mlade ljude koji su na putu da svoje blago traže u znanju. Poručila bih mladim asistentima da je ovo tek početak njihovog puta, da ne odustaju i da se nadograđuju u svim životnim poljima, jer postoji jedna izreka koja glasi: koliko znate - toliko vrijedite - rekla je Lončar.

Potpisivanje sporazuma o sufinansiranju zapošljavanja asistenata potpisani su ranije ove godine sa univerzitettima u Sarajevu, Bihaću, Zenici te s Univerzitetom "Džemal Bijedić" u Mostaru. Očekuje se da će uskoro biti potpisan i sporazum s Univerzitetom u Tuzli.