Na sjednici Skupštine općine Srebrenica koja je održana 23. novembra izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić, a na njegovo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik Općinskog odbora Srpske demokratske stranke Srebrenica.

- Vidjet ćemo šta će sudski epilog donijeti. Reagovala je međunarodna zajednica, a očekujem i druge reakcije u narednim danima - rekao je Fejzić za Fenu.  

Iz OHR-a su ranije kazali da smjena Fejzića šalje pogrešan signal, posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik i na taj način naštetila uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar opštine.

Pozvali su Skupštinu općine Srebrenica da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze.

VEZANI TEKST - Smjenom Fejzića Bošnjaci će za svoje probleme ići SDS-ovcu Cvjetinoviću, članu Ratnog predsjedništva Srebrenice

I iz OSCE misije u BiH su poručili da je Fejzićeva smjena u suprotnosti s principom proporcionalne zastupljenosti, budući da sada i opštinski načelnik i njegov zamjenik dolaze iz istog konstitutivnog naroda.

Time se, upozoravaju, narušava i dugogodišnja praksa u Srebrenici, gdje su u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS, dužnosti načelnika i zamjenika načelnika Općine bile povjerene osobama različite etničke pripadnosti.