navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Fizička aktivnost spašava zdravlje vašeg mozga

Vježbanje može da promijeni način na koji ključni dijelovi našeg mozga komuniciraju kako starimo, poboljšavajući aspekte razmišljanja i pamćenja, otkriveno je novim istraživanjem.

Objavljeno: 12.04.2021. u 17:25
get url
text

Nepovezani dijelovi centra za memoriju mozga počinju da komuniciraju na složeniji i zdraviji način nakon redovne vježbe, izoštravajući funkcije pamćenja.

Kako se navodi u istraživanju, ovi nalazi proširuju naše razumijevanje o tome kako kretanje potiče razmišljanje i naglašava važnost bavljenja različitim aktivnostima koje nam omogućavaju da ostanemo u pokretu, bez obzira na našu dob.

Ideja da fizička aktivnost poboljšava zdravlje mozga već je dobro poznata. Eksperimenti koji uključuju životinje i ljude pokazuju da se redovnim fizičkim aktivnostima povećavaju neuroni u mozgu, što je neophodno za stvaranje i čuvanje memorije, istovremeno poboljšavajući vještine razmišljanja.

Kod starijih ljudi redovna fizička aktivnost usporava uobičajeni gubitak zapremine mozga što može da pomogne u sprečavanju gubitka pamćenja vezanog za starost i smanjenju rizika od demencije.

Tjelesna aktivnost utječe na mozak na više načina. Povećava srčane otkucaje čime srce pumpa više kisika prema mozgu. Također, aktivnost potiče pojačano lučenje većeg broja hormona, a koji učestvuju u pomoći i osiguravanju nutritivno pogodnog okruženja za rast moždanih stanica.