- Samo dva puta su NIP-ovci u svojoj kratkoj, a našoj dugoj historiji odlučivali o sudbini Jazz Festa i oba puta je napravljen presedan, oba puta Jazz Fest Sarajevo je diskvalificiran i oba puta u mandatu Edina Forte (NS) -  napisao je Zubčević.

Nakon objave da se festival otkazuje oglasio se i kantonalni premijer Edin Forto koji je istakao kako je riječ o administrativnoj greški.

- Uprkos naporima da grešku prevaziđemo i osiguramo zasluženo finansiranje jednog od simbola sarajevske kulturne ponude, poštujem odluku rukovodstva Jazz festa i preuzimam odgovornost za ovaj presedan. Istovremeno, ova epizoda pokazuje nelogičnost pri odlučivanju o finansiranju projekata iz oblasti kulture. Umjesto da procesom upravljaju državni službenici, možda je došlo vrijeme da u Sarajevu zaživi fond za kulturu i kinematografiju, kojim će upravljati stručnjaci iz polja kulture. Možda je vrijeme da dodjela sredstava, osim po formalnim i administrativnim kriterijima, krene po jasnim, unaprijed objavljenim kvalitativnim kriterijima po uzoru na najbolje prakse iz regije i EU. Današnju praksu dodjele sredstava smo kao vlada naslijedili, ali to nije razlog da takva praksa i ostane – naveo je Forto.

Tim povodom oglasili su se i iz Ministarstva kulture i sporta KS.

Istakli su da se na javni poziv uz Jazz fest prijavilo još 386 projekata, te da je uvidom u prispjelu dokumentaciju utvrđeno da je njihova aplikacija nepotpuna, kao i 65 posto pristiglih aplikacija, zbog čega je Ministarstvo svima ukazalo na tehničke nedostatke i produžilo rok za dostavu dokumentacije koja nedostaje, do 21. maja.

- Činjenica je i da je na web stranici Ministarstva, kada je utvrđen novi rok za dopunu dokumentacije, nenamjernom greškom sa spiska izostavljen Jazz Fest, zbog čega je odmah nakon uočavanja ove omaške telefonski, u dva navrata, obavljen razgovor sa predstavnicima ovog udruženja. Međutim, oni nisu željeli prihvatili izvinjenje, ali ni poziv da dopune dokumentaciju, već su insistirali na činjenici da su "namjerno izostavljeni sa pomenutog spiska" – naveli su iz Ministarstva.

Potcrtavaju da je jedini razlog zbog kojeg Jazz Festu ove godine nisu dodijeljena finansijska sredstva to što nisu ispunili tražene kriterije i uvjete iz Javnog poziva, kao ni dopunili svoju dokumentaciju nakon što su obaviješteni.

Iz Ministarstva su izrazili žaljenje zbog nastale situacije s obzirom na značaj Jazz Festa za kulturnu scenu KS, ali i ističu da su u obavezi da poštuju sve zakonske procedure, jer je potpuna dokumentacija osnovni uslov za odobravanje projekata za sufinansiranje.

Međutim neobično je da, iako je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto iz Naše stranke, kao i to da ova stranka u koaliciji sa SDP-om i Narodom i pravdom, danas upravo iz ove stranke pišu saopćenje u kojem na izvjestan način "peru ruke" od svega, te ističu kako "osuđuju nemar koje je demonstriralo Ministarstvo kulture KS".

- Zahtijevamo da se osiguraju sredstva kako održavanje jednog od najvećih festivala u KS ne bi bilo upitno. Također, zahtijevamo da se promijeni sistem finansiranja tako da se formira Fondacija za kulturu u kojoj će o projektima kulture od državnog značaja odlučivati stručni ljudi iz oblasti kulture. Festivali u BiH se ne smiju dešavati uprkos ministarstvima kulture već uz njihovu podršku – naveli su iz Naše stranke.

Iz Jazz Festa su se ponovo oglasili zvaničnim saopćenjem.

- Nakon što nam je prošle godine tadašnji kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić (SDA) ukinuo više od 70 posto planiranih sredstava, novo ministarstvo kulture u vladi Edina Forte (NS) i aktuelni ministar Samir Avdić (NiP) nisu ni uzeli u razmatranje prijavu Jazz Festa Sarajevo na javni poziv ministarstva za podršku projektima iz oblasti kulture za ovu godinu, kako je vidljivo iz dokumenata objavljenih na web stranici Ministarstva 7. maja, 28. maja i 4. juna – navode da u 2022. godini neće ni aplicirati na ovaj poziv ako ministar bude NiP-ov Samir Avdić.