Simbolično, studenti su ispred zgrade Vlade KS ostavljali krompir, kako bi ukazali na nedostatak hrane u studentskim domovima, kao i na ostale neprijatnosti koje ih tamo čekaju prilikom boravka, kao što su isključenje struje, hladna voda, zastarjeli namještaj itd. Prema njihovim riječima da se zaključiti da su uslovi u studentskom domu slični zatvorskim, pa tako satima moraju čekati svoj red na kupatilo i na tuširanje.

Međutim, problemi studenata niti počinju, niti završavaju u studentskim domovima. Problemi studenata su mnogo dublje prirode, koje aktuelna Vlada Kantona Sarajevo u potpunosti ignoriše i dodatno ih produbljuje.

Tokom posljednjih protesta od prije nekoliko dana gdje se skupilo stotinjak studenata, u masu se prišunjao i aktuelni premijer KS Edin Forto zajedno sa ministricom Melikom Husić-Mehmedović, kako bi se "solidarisali" sa studentima. Opozicijski pristup Forte i Mehmedović-Husić, kao da nikada nisu obnašali vlast, studentima nije donio nikakvu nadu. Umjesto što bi ponudili konkretno i hitno rješenje, koje ova situacija zahtjeva, oni su se ipak odlučili koristiti dobrim starim sistemom - prebaciti odgovnost na prethodnike za sve što ne žele ili nisu sposobni riješiti.

- Zahtjevi studenata koje smo dobili su opravdani. Činjenica je da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara. Ministrica se uveliko bavi ovim slučajem i u narednom periodu ćemo poduzeti neke korake. JU je dugo godina bila predmet porodičnog i stranačkog zapošljavanja. Nagomilani dug je deset miliona maraka. Nemar prema studentima. Podržavamo svaki protest koji je u skladu sa zakonom. Saslušat ćemo se, baviti se ovim aktivno, i kao pravno lice Studentski centar, neizvjesna je sudbina te institucije. Ukoliko nađemo osnove krivičnog djela, podnijet ćemo krivične prijave - kazao je Forto.

S obzirom da je ranije izbjegavao sastanke sa njima iako su oni insistirali na njegovom prisustvu, Forto je odlučio sjetiti se studenata tek onda kada su mu pokucali pod prozor. Očekujući da će iznijeti konkretno rješenje, premijer je izašao tek da bi rekao da za ovo stanje nije odgovorna aktuelna vlada i da se problemi vuku godinama.

VEZANI TEKST - Protest ispred Vlade KS; Forto ih podržao, studenti poručili: Gladni smo i hladno nam je

Ipak, ni to što je Forto rekao da će saslušati studente ne ulijeva im pretjeranu nadu. SPUS je odmah po imenovanju aktuelne Vlade KS zatražio sastanak sa Vladom KS, na kojem su zahtjevali prisustvo premijera KS i ministre iz oblasti finasija, obrazovanja i pravde. Međutim, poziv na sastanak dobili su nakon nešto više od mjesec dana, a od delegacije Vlade KS sastanku je prisustvovala samo ministrica obrazovanja Melika Husić-Mehmedović.

Tom prilikom predstavnici SPUS-a iznijeli su mnoge probleme sa kojima se studenti suočavaju. Odgovorima ministrice nisu bili zadovoljni, smatrajući da nije ponudila nijedno konkretno rješenje niti odgovor na njihova pitanja.

Jedan od zahtjeva, za koji su predstavnici SPUS-a tražili hitno rješenje jeste pitanje povrata novca studentima koji su uplatili za boravak u studentskim domovim, ali zbog situacije sa koronavirusom nisu dobili usluge smještaja. Iz SPUS-a tvrde da su za to poslali više dopisa, koji su dolazili od maja prošle godine, dok im je to ministrica Mehmedović-Husić negirala i pravdala nepostojanjem arhive s obzirom na formiranje novog ministarstva. Zanimljivo je da se u arhivi novoformiranog ministarstva nalazi odluka Kriznog štaba FBiH da studenti moraju napustiti dom iz istog perioda kada je i SPUS poslao zahtjev za povrat novca studentima.

Na pitanje novinara zašto JU Studentski centar nema upravni odbor i direktora, Forto je tvrdio da je to zatečeno stanje. Međutim, direktor Studentskog centra Muhamed Omerović ostavku je podnio za vrijeme aktuelne Vlade KS, a nakon što Vlada nije ispunila zahtjeve koji su neophodni za funkcionisanje studentskih domova. Omerović je tražio sredstva u iznosu milion KM kako ne bi došlo do situacije u kojem se studentski domovi sada nalaze, međutim on je dobio samo pola od iznosa koji zatražio.

Ponižavajuće za studente je i činjenica da Vlada KS namjerava finansirati odsjedanje u sarajevskim hotelima građanima Srbije, dok za studente novca nema.

Iz SPUS-a smatraju da Edin Forto ne treba da izlazi na proteste sa studentima niti da se solidariše, već da počne rješavati njihove probleme i odazivati se na sastanke sa predstavnicima studenata.

Studente također brine i činjenica da je rad novoformiranih ministarstava doveden u pitanje, kao i sve odluke s obzirom na odluku Ustavnog suda. Postoji bojazan da bi to dodatno moglo zakomplicirati stvari i usporiti rješavanje gorućih problema.