open-navfaktor-logo
search
Stigao i srbijanski ministar
Forto i Vranić dočekali donaciju: U Sarajevo stiglo 10.000 doza vakcina iz Srbije
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion sa 10.000 vakcina protiv COVID-19 za Kanton Sarajevo, koje je donirala Srbija.
09.04.2021. u 15:24
get url
text

Avion je sletio nešto prije 15 sati, a njime je stigao i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije, koji je i uručio donaciju premijer Kantona Sarajevo Edinu Forti, te ministru zdravstva KS Harisu Vraniću.

Riječ je o prvom dijelu donacije. Naime, Vlada KS je potpisala ugovor sa Vladom Srbije o donaciji 20.000 doza vakcina proizvođača AstraZeneca.

Forto je kazao da su tražili da kupe vakcine, ali su iz Srbije odgovorili da to ne mogu, ali da će ih uručiti kao donaciju. Dodao je da će se, u znak zahvalnosti, Vlada KS odužiti.

- Vlada KS će se odužiti tako što ćemo u protivrijednosti ovih vakcina uručiti paket Srbiji gdje ćemo mi njihovim građanima ponuditi nešto, vjerovatno će se raditi o mogućnosti da građani Srbije dođu u Kanton Sarajevo i odsjedaju u hotelima na račun Vlade KS putem vaučera – rekao je Forto u obraćanju na aerodromu.

Lončar je istakao da virus ne poznaje granice, te da ne mogu biti zadovoljni ako bi vakcinisali u okviru jedne granice.

- Nadam se da ćemo u budućim vremenima biti jedinstveniji i da ćemo izvući pouku da niko sam ne može da riješi ovaj problem – dodao je Lončar.

Vranić je rekao da su Ministarstvo na čijem je čelu i Vlada KS spremni za provedbu masovne imunizacije, planirane u Zetri, te da će građani putem aplikacije biti pozvani na vakcinaciju.

- Niko neće ostati uskraćen za vakcinu, ali ovo je ograničena količina - dodao je Vranić.

{$galerijaFotografija}

_DSC3290.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.