open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Forto i Vranić: Vlada KS će 13 anesteziologa s KCUS-a zaposliti u Opću bolnicu
U zgradi Vlade Kantona Sarajevo u toku je press konferencija na kojoj se obraćaju premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva KS Haris Vranić.
05.05.2021. u 15:35
get url
text

Konferencija je sazvana povodom vanredne sjednice Vlade KS na kojoj su razmatrani otkazi trinaest anesteziologa na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Vranić: KCUS napušta 13 anesteziologa, tražit ću hitnu sjednicu Vlade KS, ovo je iznenađujuće!

Ovu informaciju jutros je na sjednici Skupštine KS saopćio ministar Vranić naglašavajući da će zatražiti hitnu sjednicu Vlade KS. 

- Povodom objave informacije u javnosti o otkazu 13 anesteziologa, Vlada KS je održala vanrednu sjednicu. Mi smo pored izlaganja ministra Vranića također pozvali pravnog zastupnika ovih doktora. Nakon što smo sagledali sve činjenice od strane pravnog zastupnika i ministra Vranića donijeli smo zaključak da će Vlada KS riješiti radni status prijemom ovih anesteziologa u Opću bolnicu "Prim.dr. Abdulah Nakaš", te da će Zavod zdravstvenog osiguranja KS obezbijediti sredstva za plaće tih doktorica – rekao je Forto.

Nadalje, Vlada KS je usvojila zaključak kojim zahtjeva da se hitno smijeni i rukovodstvo i Upravni odbor KCUS-a.

- Ovo nije kraj i neće biti prvi ovakav odlazak sa KCUS-a. Odlazak 13 doktorica je nešto što ćemo riješiti, ali moramo ići prema uzroku tog odlaska. Moramo ići u samu činjenicu ko je odgovoran za to. Odgovoran je federalni ministar i Federalna vlada i UO i menadžment KCUS-a. Mi smo odlučili da ćemo održati tematsku sjednicu Vlade da bi ispunili ove zaključke koje smo danas donijeli i ona će se održati najvjerovatnije u ponedjeljak – pojasnio je Forto dodajući da "nisu stigli obratiti se KCUS-u niti su ih zvali na sjednicu".

- Ovo je eskaliralo i otišlo je preko 160 ljekara i specijalista. Sada imamo i odlazak 13 doktorica u jednom trenutku i to je alarm da se nešto mora riješiti. Guranjem stvari pod tepih ništa ne dobijamo, a ako se nastavi ovakav odliv da niko ne reaguje onda se dovodimo u nezavidnu siutaciju zbog toga što u jednom momentu ni Vlada neće moći zbrnuti te ljekare. Mi smo osjećali obavezu da mi ne možemo ostaviti te kolegice na cjedilu i ranije smo dali obećanje da ćemo sigurno reagovati i da ćemo omogućiti njihov nastavak rada u Sarajevu – poručio je Vranić dodajući: 

- Mi smo osjećali obavezu da mi ne možemo ostaviti te kolegice na cjedilu i ranije smo dali obećanje da ćemo sigurno reagovati i da ćemo omogućiti njihov nastavak rada u Sarajevu.

Vranić je ustvrdio da je doktoricama ranije obećano da će raditi u Sarajevu, dok Forto pak tvrdi da uopće nisu bili u kontaktu sa ovim doktoricama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.