open-navfaktor-logo
search
Afera "Potkivanje"
Forum za etiku i usklađenost u BiH: Apel VSTV-u da se ne pređe crvena linija
Slučaj Tegeltija još nije prešao crvenu liniju nakon koje ne bi više bilo povratka. Crvena linija bi definitivno bila zatvaranje slučaja Tegeltija u VSTV-u na bazi nezakonitih tvrdnji da disciplinski postupci nisu mogući, navodi se u pismu VSTV-u
11.06.2019. u 07:16
get url
text

Forum za etiku i usklađenost u BiH uputio je apel za razumno i zakonito rješavanje situacije u vezi sa skandalom, u javnosti poznatog pod imenom "Potkivanje" i izbjegavanje situacije da kao društvo pređemo crvenu liniju, koji su u formi otvorenog pisma uputili na adresu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

"Forum za etiku i usklađenost u BiH kao nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija koja se bavi modelima primjene najviših standarda etike i usklađenosti ponašanja u javnom i privatnom sektoru, prikupio je i konsolidovao desetke mišljenja pravne zajednice, uključujući aktivne sudije, tužioce, advokate i druge pravne eksperte, a u vezi sa aferom u kojoj se kao akter pojavljuje aktivni predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Pored toga, Forum za etiku i usklađenost je analizirao i društvene konsekvence spomenutog slučaja, a najviše u smislu narušenog povjerenja javnosti u pravosudni sistem, kao i mogućnosti za razumno izlaženje iz ove situacije u interesu javnog dobra.

Prvi princip od koga polazimo jeste da se skandali i razne situacije, uključujući stvarne i percipirane, mogu desiti i dešavaju se u svakoj zemlji na svijetu, uključujući i najrazvijenije pravne sisteme. U tom smislu BiH nije izuzetak, niti je najbolja, niti najgora.

Ono što javnost najviše uznemiri, čak i više od samog skandala ili situacije jeste reakcija države i njenih institucija. U ovom slučaju govorimo o potrebi da pravosudni sistem odgovori na događaj kredibilno, profesionalno, efikasno i zakonito, a sa ciljem da se sačuva i pojača povjerenje građana u integritet pravnog poretka", navodi se u pismu.

Oni dalje navode detalje afere "Potkivanje", a zatim i reakciju pravosudnih institucija, odnosno VSTV-a i i disciplinske komisije u slučaju tužbe protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

U pismu analiziraju odluke pravosudnih institucija i iznose zaključke koji iz njih proizilaze te navode da "iz svega proizilazi da se protiv predsjednika VSTV-a može voditi disciplinski postupak po osnovu člana 56 (disciplisnki prekršaji sudija), a onda se po tom osnovu može sljedstveno pokrenuti pitanje privremenog udaljenja sa osnovne dužnosti sudije, što bi po gore objašnjenom principu izazvalo automatsku lančanu reakciju privremenog udaljenja iz Vijeća".

- Slučaj Tegeltija još nije prešao crvenu liniju nakon koje ne bi više bilo povratka. Crvena linija bi definitivno bila zatvaranje slučaja Tegeltija u VSTV-u na bazi nezakonitih tvrdnji da disciplinski postupci nisu mogući i da se ono ishitreno glasanje o podršci Tegeltiji nezakonito naziva postupkom za utvrđivanje odgovornosti.

Posljedice ovakvog scenarija bi bile nemjerljive i nepredvidljive. Frustracije javnosti rastu svakog dana i one će u sociološkom smislu doći u prelomnu tačku ako se konačno zatvore vrata u VSTV-u za vođenje postupka utvrđivanja odgovornosti Tegeltije, za situaciju u kojoj je učestvovao s namjerom ili neoprezno, svejedno je - navodi se, između ostalog, zaključku Foruma za etiku i usklađenost u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.