open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Francuska desničarka u Evropski parlament uputila Rezoluciju o očuvanju prava Republike Srpske
Francuska zastupnica u Evropskom parlamentu Dominique Bilde uputila je u proceduru Prijedlog rezolucije o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i očuvanju prava Republike Srpske.
20.03.2020. u 13:49
get url
text
Dominique Bilde

U obrazloženju svog prijedloga se pozvala na Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te na posljednje Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU) iz maja 2019. godine.

- Pozivamo visokog predstavnika i Komisiju da primora Bosnu i Hercegovinu da se strogo pridržava Dejtonskog sporazuma i da poštuje ustavne ovlasti dodijeljene BiH i RS-u – navodi se u prijedlogu kojeg je dostavila Bilde.

Svoj prijedlog, navodi se, temelji tvrdnjom da se BiH, prema Dejtonskom sporazumu, sastoji od dva poluautonomna entiteta, dok centralna vlada zadržava određene ovlasti dodijeljene Ustavom, naprimjer u područjima vanjske i migracijske politike, iako su, dodaje, uzastopne reforme te ovlasti proširile više od djelokruga utvrđenog ustavnim aranžmanima.

- Budući da je posljednji Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS-a u BiH ocijenjen kao neustavan, to je potaknulo veliku političku krizu i također je naglašena hitna potrebua za preispitivanjem sastava Ustavnog suda koji uključuje troje stranih sudija koje imenuje Evropski sud za ljudska prava – navodi se u obrazloženju njenog prijedloga.

{$galerijaFotografija}

Dominique Bilde je članica Nacionalnog fronta, francuske desničarske stranke koja održava bliske veze sa Rusijom.

Bilde je, podsjetit ćemo, u novembru 2017. godine Evropskoj komisiji dostavila upit o "stanju hrvatske manjine u BiH", u kojem je istaknula da je "Evropski parlament izrazio rezerve u vezi reformi koje je poduzela BiH", osudivši "nedostatak zajedničke vizije koju su pokazali politički lideri triju etničkih zajednica u zemlji" i naglašavajući potrebu "jačanja federalizma”.

U svom je upitu naglasila kako Izborni zakon BiH predviđa zastupljenost tri konstitutivna naroda u tročlanom Predsjedništvu, te da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike. Ta bi situacija, ocijenila je, mogla doprinijeti značajnom egzodusu bh. Hrvata.

Prijedlog rezolucije o stanju u BiH i očuvanju prava RS-a
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.