open-navfaktor-logo
search
Svjetsko prvenstvo 2022
Francuska preko Maroka do finala Mundijala u Kataru
Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Kataru.  
14.12.2022. u 21:54
get url
text

Galski pijetlovi su večeras u polufinalu Mundijala savladali Maroko sa 2:0 i tako zakazali veliko finale protiv Argentine.

Trikolori su poveli u petoj minuti, a strijelac je bio Theo Hernandez. Odbrana Maroka izblokirala je udarac Kyliana Mbappea, ali je lopta došla do igrača Milana koji pogađa za 1:0.

U 10. minuti odgovorili su i Lavovi Atlasa. Azzedine Ounahi je šutirao sa vrha šesnaesterca, a Hugo Lloris je krajnjim naporom uspio spasiti svoj gol.

VEZANI TEKST - Pogledajte i procijenite: Meksički sudija oštetio Maroko protiv Francuske?

Marokanci su mnogo sreće imali u 17. minuti. Saiss je "podletio" pod loptu, što je iskoristio Giroud i krenuo sam prema Bonu. Šutirao je lijevom nogom, ali je umjesto mreže pogodio stativu.

Selektor Maroka u dodatnim problemima našao se u 21. minuti, kada je bio prinuđen mijenjati. Izašao je povrijeđeni Saiss, a ušao Amallah.

Spornu situaciju smo vidjeli u 27. minuti. Na snimku se jasno vidi kako je Theo Hernandez udario Boufala (prije toga je pokupio i loptu). Meksički sudija Cesar Arturo Ramos, koji je bio dobro postavljen, nije se oglasio, a nije reagovao ni VAR...

Francuzi su prednost mogli udvostručiti u 36. minuti, ali su neprecizni bili Mbappe i Giroud.

Najljepši momenat u prvom poluvremenu vidjeli smo u 44. minuti kada je Jawad El Yamiq uhvatio makazice, ali se ispriječila stativa, pa su Francuzi na odmor otišli sa golom prednosti.

{$galerijaFotografija}

U nastavku meča Marokanci su krenuli po izjednačenje. Nakon gužve pred golom Francuske nakon ubacivanja s lijeve strane, Konate je u 53. minuti uklizao i spasio čisti gol. Marokanci ponovo prijete četiri minute kasnije. Ziyech je odigrao za Ounahija, a on za Hakimija. Ipak, u posljednjem momentu Griezmann je izbacio loptu u polje.

Francuzi su se orjentisali na odbranu svoga gola, a pokušali su iz kontranapada preko brzonogog Mbappea. Napadali su Marokanci, ali nisu bili konkretni u završnici, a to im se osvetilo u 79. minuti. Mbappe je nanizao nekoliko protivničkih igrača, te uposlio Kolo Muanija, kojem nije bilo teško da loptu pospremi u mrežu. Zanimljivo, napadač Eintrachta u igru je ušao 44 sekunde ranije.  

Maroko je u sudijskoj nadoknadi imao veliku priliku za počasni gol, ali je nevjerovatno kako su se Francuzi odbranili (Kounde izbacio loptu sa gol-linije). 

Francuzi će u nedjelju od 16 sati igrati finale protiv Argentine, dok će Maroko dan ranije u meču za bronzu odmjeriti snage sa Hrvatskom. 

 

Francuska - Maroko, 14.12.2022.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.