Frano Krišto osuđen na tri mjeseca uvjetno: Osoba bliska HDZ-u pokušala je kupiti moju šutnju

Objavljeno: 13.10.17 u 10:28

Frano Krišto iz Livna je osuđen na tri mjeseca uvjetno, sa odredbom da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ako ne počini novo ili slično djelo. Krišto je, podsjećanja radi, osuđen zbog bacanja kamenja prema zamjenici predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjani Krišto.

Borjana Krišto i Frano Krišto
Borjana Krišto i Frano Krišto

Sudski proces je okončan 15. septembra 2017. godine, a Krišto je u razgovoru za Dnevni list kazao kako ga kazna nije zanimala koliko mu je teško palo oduzimanje dokumenata.

- Budući da već nekoliko godina radim sezonske poslove u Hrvatskoj i Njemačkoj, ova zabrana mi je jako naštetila u finansijskom smislu jer sam ostao bez solidne zarade – kazao je Krišto.

On ističe pritiske koje su na njega vršili pojedinci bliski HDZ-u, odnosno posrednik koji mu je "nudio razne stvari u zamjenu za medijsku šutnju". Advokat koji ga je branio je usred postupka odlučio da to više ne želi raditi.

- Angažirao ga je Borjanin suprug Branko Krišto kako bi me tužio za klevetu – dodao je on.

Krišto nakon izricanja presude i vraćanja dokumenata namjerava napustiti BiH i otići u Njemačku kako bi tamo pronašao posao.

Podsjećanja radi, Frano Krišto je u fokus javnosti dospio nakon što je 27. marta ove godine prema kući Borjane Krišto bacio dva kamena.