open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo?
FSBiH šuti: Sumnjiva kašnjenja hibridnih terena, hoće li biti plaćeni penali?
Početkom juna počeli su radovi na stadionima širom Bosne i Hercegovine. 
05.08.2022. u 14:24
get url
text
get url
text

Deset premijerligaša u BiH dobit će (ili su već trebali dobiti) nove hibridne terene po savremenim tehnologijama, koji treba da unaprijede kvalitet fudbala u našoj zemlji, piše N1.

Do sada su započeti radovi na tri stadiona - Gradskom stadionu u Banjoj Luci, stadionu Rođeni u Mostaru, i na stadionu Tušanj u Tuzli, a najavljen je skori početak rada i na stadionu "Asim Ferhatović - Hase" u Sarajevu.

Početak gradnje na svakom od stadiona pompezno je najavljivan u bh. medijima, a predsjednik Fudbalskog Saveza BiH Vico Zeljković još je ranije i pompeznije najavljivao pokretanje projekta.

- Ono što je djelovalo kao bajka, uskoro će se pretvoriti u stvarnost. Sa zadovoljstvom mogu da vas obavijestim da su sve procedure okončane i konkretan posao počinje početkom narednog mjeseca - rekao je, između ostalog, u aprilu Zeljković.

Ono što je uslijedilo, međutim, više nego na bajku, liči na noćnu moru.

VEZANI TEKST - Rek'o pa porek'o: Gdje su hibridni tereni, Vico Zeljkoviću?

Radovi nisu počeli u maju, već u junu i to u Banjoj Luci, a do danas nisu završeni. Radovi na stadionu Rođeni započeti su 14. juna, a u Tuzli sredinom jula. Nijedan od terena do danas nije završen, a sve se glasnije govori o nesposobnosti izvođača i gubitku strpljenja.

Gdje je "zapelo"?

Prema informacijama do kojih je došao N1, svaki od terena trebao je biti završen u roku mjesec, iako su pojedini klubovi najavljivali drugačije brojke. Za period od 30 dana znamo zbog Odluke koju je donio FSBiH, kada je putem tendera dodijelio posao kozorcijumu ponuđača kojeg čine Wickr Group a.s., Hellasod SA i Tarkett sports B.V.. Naime u tački deset odluke koju je Savez donio, jasno stoji da je pobjednički konzorcij dao ponudu o završavanju jednog terena za 30 dana, što je na kraju presudilo u tome kome će FSBiH dodijeliti posao.

- Već sada je jasno da termini po kojima je konzorcij dobio posao od FSBiH nisu ispoštovani, te da je nemoguće prognozirati kada bi tereni trebali biti završeni. Kako nezvanično saznajemo, izvođači imaju mnogo problema, od nedostatka radnika, do manjka iskustva u radovima ovog tipa. Wickr Group a.s., prema našim saznanjima, nikada nije radila infrastrukturne poslove u fudbalu - piše N1.

Još veće je pitanje zbog čega je FSBiH dodijelo posao upravo ovom konzorcijumu, kada svi svjetski lideri na polju gradnje hibridnih terena (kontaktirali smo neke), tvrde da je fizički nemoguće završiti jedan teren za 30 dana?

Dokument koji je u posjedu N1 pokazuje kako je konkurentski konzorcijum na tenderu ponudio period od 84 dana, što uračunava sve nepredviđene situacije i nudi realističniji period gradnje, ali je prvenstveno na osnovu toga odbijen.

Podsjetimo, od gradnje prvog terena, onog u Banjoj Luci prošlo je, za sada, 62 dana, što je više nego duplo u odnosu na obećani rok izvođenja radova.

Također, prema svjetskim standardima, tehnologija koja se koristi za hibridne terene u BiH je prilično zastarjela, a neke kompanije su odustale od ponuda jer su vjerovale da tender odgovara samo jednoj firmi.

Sve to je na koncu postalo neshvatljivo do tačke da postaje sumnjivo, o čemu je N1 pisao u aprilu 2022. godine.

Prirodno bi bilo da zbog kašnjenja u radovima izvođač plaća penale, ali to se, kako nezvanično saznajemo, neće dogoditi, što čini dodatnu štetu klubovima, koji ne mogu koristiti vlastitu infrastrukturu na duže vrijeme od predviđenog, već će, igrajući na "neutralnim stadionima", imati veće troškove u ovoj fudbalskoj sezoni.

VEZANI TEKST - Džemidžić ne odgovara, ekspert Hodžić nema vremena: Gdje je zapela hibridna trava?

Nadalje, klubovi ne mogu imati navijače onda kada, kao gosti, igraju na tim neutralnim terenima, što predstavlja još jedan problem. Sve to remeti ambicije klubova i njihovu sposobnost da se na najbolji mogući način pripreme za sezonu koja je za mnoge od njih izuzetno bitna.

N1 je kontaktirao FSBiH, tačnije generalnog sekretara Adnana Džemidžića, kojem smo putem maila postavili nekoliko pitanja u vezi sa problemima koji su prisutni u gradnji terena, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor.

Da li će tereni biti završeni u septembru, oktobru, novembru, ili čak kasnije, to nije poznato, ali je u Banjoj Luci jučer organizovan sastanak između čelnika Saveza i predstavnika nadzornog organa, kako bi se utvrdila dinamika rada, koja je do sada bila isuviše spora. Sve dok FSBiH ne izađe u javnost sa trenutnim stanjem na terenu, klubovi će sve više gubiti strpljenje, jer žele igrati na novim terenima, ali više od toga na vlastitim stadionima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.