Večeras u 18 sati počet će i pripreme za kvalifikacijski turnir za Evropsko prvenstvo 2022. godine, koji se od 29. januara do 1. februara igra u tom gradu.

Puleni selektora Ive Kreze u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici, gdje će večeras obaviti i prvi trening, u kvalifikacionoj grupi A bit će domaćini selekcijama Švicarske, Kipra i Gibraltara.

- Naše su ambicije da budemo prvi te da se plasiramo u glavnu rundu kvalifikacija i nastavimo kročiti put ka Euru 2020. godine. Pobjednik kvalifikacijske skupine ide direktno u glavnu rundu i kvalifikacije nastavlja u prvom mjesecu iduće godine, dok drugoplasirani i trećeplasirani u travnju ove godine igraju play-off, odnosno baraž za plasman u glavnu rundu - kaže selektor Krezo.

Zbog povrede zadnje lože, u ovim kvalifikacijama neće igrati Srđan Ivanković iz ekipe Salines, koji je danas ipak doputovao u Zenicu.

- Naši su ga liječnici pregledali i dali preporuku da ne igra. Zato ga nećemo ni koristiti, jer nema smisla rizikovati veću povredu. Imamo drugih igrača koji će nastojati iskoristiti ukazanu priliku - ističe Krezo, koji se nada da će ih zenička publika, kao i prošli put, podržati u nastojanju da ispune cilj.

Nakon večerašnje utakmice između Zrinjskog i Starog Grada, kaže Krezo, priključit će im se i reprezentativci iz redova ekipe Starog Grada, koji će propustiti večerašnji, prvi trening u sklopu ovih priprema.

Na spisku za kvalifikacije nalaze se igrači: Stanislav Galić (Mostar SG Staklorad), Emir Omerhodžić (Centar Zamm MC), Ivan Ivanković (Mostar SG Staklorad), Marijo Aladžić (Mostar SG Staklorad), Avdo Huskanović (Kaskada), Srđan Ivanković (Salines), Mirko Hrkać (Square Dubrovnik, Hrvatska), Amer Džindić (Kaskada), Sabahudin Petak (Sloga Gornji Vakuf), Anel Radmilović (Mostar SG Staklorad), Josip Bošković (Mostar SG Stakload), Darko Milanović (Salines), Samir Gosto (Mostar SG Staklorad), Fadil Seferović (Centar Zamm MC), Dejan Trifković (Salines), Ibrahim Hršumović (Centar Zamm MC).

Raspored svih utakmica turnira u Zenici: srijeda, 29. januara: Kipar - BiH (16 sati) i Švicarska - Gibraltar (19); četvrtak, 30. januara: Kipar – Švicarska (16) i BiH – Gibraltar (19) te subota, 1. februara: Gibraltar - Kipar (15) i BiH - Švicarska (19).