open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu FBiH
Galijašević: Hoćemo li plakati ili učiniti sve da spriječimo rast zaraženih koronavirusom?
Burno je na online sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a trenutno se raspravlja o stanju uzrokovanom koronavirusom u privredi, zdravstvu.
28.07.2020. u 17:41
get url
text
Miralem Galijašević

Zastupnik Miralem Galijašević (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je kazao da je u ovom trenutku najvažnije smanjiti eksponencijalni rast kako nam se ne bi dogodio scenario Italije i Španije.

Dodaje da treba Vladi FBiH dati ingerencije da nešto poduzme, a ne da se odgovornost spušta na kantone.

- Gospodo, Bosna i Hercegovina ima eksponencijalni rast, naučili smo da je to scenarij koji niko nije želio, a treba da se desi. Neću diskutovati o korona zakonu. Ovo su posljedice razuđenog zdravstva. Dolazim iz ZDK i nadam se da će se onaj koji drži novac smilovati i dio sredstava iz MMF-a za borbu protiv COVID-a raspodijeliti kantonima jer ćemo mi taj novac svakako vraćati. Ovo postaje smiješno. Čuli ste gospođu Mirsadu Hukić, prijeti nam uništavanje zdravlja, razvaljivanje zdravstvenog sistema. Hoćemo li pored toga da pričamo o granama privrede, da plačemo nad sudbinom, ili da damo podršku Vladi FBiH, podstrek da hrabrije nastupe - naglasio je Galijašević.

Naglašava da građanima FBiH ne trebaju takozvani "alibi ministri" koji ne preuzimaju svoje obaveze.

- Ako je zdravstvena kriza, lider je ministarstvo zdravstva. Čestitamo gospodinu Goranu Čerkezu, ali ti štabovi su postali alibi štabovi, možda isprepadani nekim događajima. Čestitam i inspekcijama, ali poruke koje su otišle u javnost su nagnale na razmišljanje. Imamo problem, puštamo da kantoni rješavaju stvari. Onda nam recite gdje možemo nabaviti te testove? Pozivam premijera, Vladu FBiH, uozbiljite te fondove, neka se pozabave svojim poslom. Moramo imati strategiju kako iz ovoga izaći. Do maja je bilo dobro, treba da se stidimo aljkavosti. Ni olovka se u bolnici Zenica ne može nabaviti, ide se na tender i nabavka će trajati 12 mjeseci. I onda imamo tipove koji nas zavlače, razvlače. Mora se biti odlučnije - kategoričan je Galijašević i dodaje:

"Susjedne države nemaju respekta. Ne mogu otići na more bez testa na Covid ili će me poslati u izolaciju. Dajte da vratimo istom mjerom. Danas moramo izaći s jasnim zaključcima. Moramo reći šta hoćemo, da spriječimo eksponencijalni rast. Zdravstveni sistem je u opasnosti. Mi u ZDK kupimo sredstva po ćoškovima da bi održali bolnicu u životu u Zenici, Tešnju, u domovima zdravlja. Nemojte da nam 30 miliona KM negdje leži zbog sujeta nekih načelnika. Recite nam da se idemo kreditno zaduživati".

Dževad Adžem (DF) je kazao da je trenutna situacija u Federaciji takva da su građani dovedeni do ludila. Da strahuju od otpuštanja, zaraze koronavirisom...

- Ovaj Parlament mora naći rješenje. Bude li glasanje o nepovjerenju Vladi FBiH, Vlada koja se odgluši o esencijalno pravo na život svakog građanina mora biti smijenjena, pa da je i moj babo rahmetli vodi - rekao je Adžem.

Govorio je i samostalni zastupnik Eldin Vrače.

- Mislim da imamo dovoljno prostora da svi zajednički djelujemo i izađemo iz trenutne situacije. Određene grane privrede su dobro pogođene. Što se tiče Zakona o radu koji je trebalo da bude na dnevnom redu, taj zakon kako se implementira u javnosti da je katastrofalan, ja ne vidim niti jedan član tog zakona koji bi nešto radnika mogao da ugrozi. Mi smo sve radnike iz BiH otjerali svojim zakonskim rješenjima. I oni koji su otišli u Njemačku ne žive dobro od jednog posla već od dodatnih. Mi proizvodimo jednu neradničku naciju. Kada imate jednog Šatorovića, kao on se brine za radnicu Binga koja ima plaću 500 KM, dok on dere plaću u Sindikatu BiH od 5.000 KM mjesečno. Mislim da se svi zajednički trebamo uozbiljiti - poručio je Vrače.

Zastupnik Goran Akšamija (NIP) izvještaj o stanju s koronavirusom smatra  nepotpunim.

- Izvještaj o stanju s COVID-om vrijeđa inteligenciju. Ne sadrži prognozu šta nas očekuje, kolika je raspoloživost testova, da li imamo dovoljno smješajnih kapaciteta. Trebalo bi se pozabaviti uposlenicima u zdravstvu, da nisu dovoljno zaštićeni zaštitnom opremom. Uposlenik hirurške sale može dobiti jednu masku za cijeli dan, pa to je smiješno. Vidimo da je sada alarmantna situacija. Posmatrajući COVID ambulante, ogromni redovi, blijedi ljudi stoje u redovima. To se mora bolje riješiti - rekao je Akšamija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.