Za razliku od dosadašnje prakse, mnogi Bosanci i Hercegovci ove godine ljetovanje su rezervisali mjesecima ranije, pa su pojedine turističke agencije veliki dio svojih aranžmana već rasprodale.

- Izgleda da su se naši sugrađani ugledali na zapadno-evropsko tržište, pa su počeli puno ranije rezervisati destinacije, jer time dobijaju i povoljnije cijene, ali i najbolju uslugu za uloženi novac. Do skora je bila praksa da mnogi dolaze pet dana prije odlaska na odmor i traže nešto što im u tom trenutku ne možemo ponuditi po cijeni i kvaliteti koja bi njima bila prihvatljiva - kaže Aida Terzić, direktorica Relax Toursa.

Ponešto za svačiji džep 

U ovoj agenciji ističu kako su za 2018. u svoj katalog uvrstili ponešto za svačiji džep, od najpovoljnijih aranžmana, kao što je hotel "Komodor" u Perni kod Orebića, koji je definitivno i ove godine najtraženija destinacija na Jadranu, preko Turske rivijere, koju svake godine posjećuje sve veći broj Bosanaca i Hercegovaca, Hurghade u Egiptu, do krstarenja Mediteranom. 

- "Komodor" je hotel sa tri zvjezdice u kojem gostu noćenje, doručak i večera naplaćuju 55 KM. To je zaista fantastična cijena, ako uzmemo u obzir da su u Hrvatskoj, u posljednjih nekoliko godina, cijene ljetovanja zaista podivljale. Hotel ima privatnu plažu na kojoj je moguće naći hladovinu, i to je zaista odlično rješenje za porodice sa malom djecom.

- Naravno, tu je i Turska rivijera sa Antalijom na čelu. Međutim, mi smo ove godine otišli korak dalje, pa smo u ponudu uvrstili i mondeno ljetovalište Bodrum, koje je do sada najtraženije, sa cijenom od 799 KM za kompletan aranžman u koji su uvršteni avionska karta, smještaj i doručak. Gosti mogu birati termin boravka, sedam ili deset dana. Tu je i Hurghada, čija je cijena ista kao i za Bodrum. Za one koji imaju strah od leta avionom, a imamo i takvih, tu je Rimini, gdje u jednoj turi imate priliku obići Firencu i San Marino. Za one željne drugačijeg odmora nudimo krstarenje Mediteranom, sa početnom cijenom od 350 eura (zavisno od kabine koju gost uzme), gdje u jednoj turi možete obići najljepše dijelove Francuske, Španije i Italije, a da pritom na brodu imate sve ono što vam je potrebno. I za krstarenja su nam kapaciteti gotovo rasprodati - kaže Terzić i dodaje da se oni već počeli prodavati i jesenje aranžmane za Iran, Pakadokiju, Azerbejdžan i Istanbul.

Ovog ljeta najviše Bosanaca i Hercegovaca, preko "Sol Azura," putuje za Jordan. Riječ je o novoj destinaciji koju je uvela ova turistička agencija. 

- Svake godine nudimo nove destinacije, a ove smo ponudili čarter let za Jordan. Interesovanje je zaista ogromno. Riječ je o ljetovanju na Crvenom moru koje je jedno od najugodnijih. Temperature nisu previsoke da se gost "prži" na plaži, a pored uživanja u sunčanju i kupanju, posjetioci imaju i šta da vide. Osim glavnog grada Amana, a potom i najistočnijeg rimskog grada, rijeke Jordan, planirane su i posjete napuštenom gradu Petri, jednoj od najvećih znamenitosti Bliskog istoka. Cijena ovog sedmodnevnog aranžmana je 1.299 KM, a u nju je uključena avionska karta i svi ostali transferi, te polupansion sa doručkom i večerom - kaže Samer Rešidat, vlasnik "Sol Azura". 

 Avioprogram za Antaliju 

Prema riječima Muamera Lutvića, direktora Centrotoursa, daleko najtraženija destinacija za ljetovanje u ovoj godini je Turska.

- Najtraženiji je avioprogram za Antaliju, odnosno Antalijsku regiju – Belek, Kemer, Side, Alanja. Mogu slobodno kazati da je ove godine potražnja uduplana u odnosu na prošlu. Putnici imaju direktan let Sarajevo - Antalija. Ove godine ponudili smo letove sa najvećima avionima kapaciteta 216 sjedišta. Dakle, najveći avioni, koji slijeću na sarajevski aerodrom, ove godine lete za nas. Cijene su čak i u julu veoma pristupačne, jer se za 850 KM, u šta je uključena i taksa, može rezervisati hotel sa četiri zvjezdice. Leti se dva sata, a hoteli su svi na bazi all inclusive – objasnio nam je Lutvić.

U Centrotoursu nude i ljetovanje u Albaniji, koja je također popularna destinacija. Do albanskih ljetovališta svako veče iz Sarajeva polaze autobusi, a sedmodveni boravak (osam dana i sedam noći), košta od 399 KM, pa više.

- Hrvatska je ove godine najskuplja, skuplja je čak i od Crne Gore. Cijene polupansiona u junu i septembru su oko 55 KM, a ima hotela koji po osobi koštaju i po 200 maraka dnevno – navodi Lutvić.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Coolstyle.