open-navfaktor-logo
search
Nisu se baš proslavili
Gdje su bivši predsjednici Sindikata BiH, kako radnici ocjenjuju njihov rad?
Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) puna su usta radničkih prava, ispravljanja nepravde, borbe za svakog radnika, i tako je od 1990. godine, a koji je sljedbenik Glavnog radničkog savjeta za BiH koji je osnovan 27. augusta 1905. godine.
12.01.2021. u 07:20
get url
text
Protesti radnika
Protesti radnika

Radnici, žrtve loše privatizacije u Bosni i Hercegovini, Federaciji, stečaja koji su se odužili u nedogled, smatraju da Sindikat BiH postoji radi sebe, a ne poboljšanja radničkih prava.

Plaće predsjednika više od 2.000 KM

Gledajući hronologiju, nijedan od predsjednika Sindikata BiH nije ostao upamćen po svojoj predanoj borbi za prava radnika, već po plaćama koje su imali. U javnosti se kalkulisalo da su njihove plaće od 2.500 do 3.000 KM, da bi jednom prilikom u intervjuu za Faktor tadašnji predsjednik Sindikata Ismet Bajramović kazao da njegova plaća iznosi 2.370 KM.

Naime, 1990. godine na čelu Sindikata BiH dolazi Sulejman Hrle i na toj poziciji se zadržao do 2001. godine, kada ga je zamjenio Edhem Biber. Godine 2010. prvi čovjek Sindikata BiH postaje Ismet Bajramović.

Na 14. Kongresu u februaru 2018. godine trebalo je da bude izaban novi predsjednik, ali u jednom momentu zbog nedostatka kvoruma došlo je do njegovog prekida. Dolazi do previranja u Sindikatu, i u oktobru iste godine za predsjednika je izabran Selvedin Šatorović, a čiju podršku nije dobio jedan broj granskih sindikata.

Razgovarali smo sa Edhemom Biberom, bivšm predsjednikom SSSBiH, a koji je sada predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije, pitavši ga da li se sastaje sa bivšim predsjednicima Sindikata BiH.

Edhem Biber 

- Kada sam ja bio u Sindikatu BiH, sastajali smo se redovno, razgovarali. I Raif Dizdarević je bio s nama. On je bio na čelu Sindikata od 1974. do 1978. godine. Ja sam u ESV-u, ali mislim da se daleko više može uraditi za radnike, ima posla za Sindikat. Najveći problem je da se Sindikat zabavio sobom. Trebaju se sindikati ujediniti i početi raditi ono što je njihov posao. Evo punih je 11 godina kako sam napustio tu poziciju. Znali smo se mi bivši predsjednici Sindikata BiH sastajati jednom sedmično, popiti kahvu, s nama je redovno bio i Sulejman Hrle. Pandemija je sve poremetila - ispričao nam je Biber.

Sulejman Hrle sa Drinom ili Marlborom

Pričali smo i sa Mehom Šabanovićem koji je predstavljao radnike Hidrogradnje u borbi za njihova prava, uvezivanje staža, zdravstveno osiguranje, a koji se nevoljko osvrnuo na rad Sindikata BiH.

- Odavno sam izašao iz sindikalnih sistema. Izašao sam jer se radi ogromna nepravda prema radnicima i nema tu zaštite. Pošto smo mi u stečaju, nemamo veze sa sindikatom, po njihovim zakonima, mada bi oni trebali radnike u stečaju tretirati kao i zaposlene. Međutim, i kod njih su razna previranja, nikako da se dogovore. Dok smo bili dio Sindikata, plaćali smo članarine, ali vjerujte neke koristi i nismo imali od njih - govori nam Šabanović.

Pitali smo da li se sjeća Sulejmana Hrlea, i priče o njemu da dok je među radnicima puši Drinu, a kada se odmakne i sjedne u automobil, iz džepa vadi Marlboro.

- Hahaha, svašta je moguće. To nisam vidio, ali većina njih tako radi. Nije ništa sporno, vjerujte. Sve što radnici imaju od Sindikata je "obećanje, ludom radovanje" - kazao nam je Šabanović.

Svoje iskustvo sa predstavnicima sindikata nam je ispričao i Senad Smajić, svojevremeno borac za prava radnika Feroelektra.

Senad Smajić 

- Čudan smo mi narod. Ništa nam ne valja, a svi čekamo da neko drugi za nas radi posao. Pa tako je i što se tiče radnika i sindikata. Ima ona stara narodna: "Dok dijete ne zaplače, majka ga ne nahrani". Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, "niđe veze"... U to doba imali smo podršku predsjednika SSSBiH Ismeta Bajramovića, čovjek nas je pratio - priča nam Smajić i dodaje:

- Pravo da ti kažem, i radnici su čudni jer kada se zakuha, oni se povlače. Znam šta vam pričam jer ja sam to osjetio na svojoj koži. Ostaješ sam... Evo kod donošenja Zakona o radu ja sam baš, s obzirom na to da sam to na svojim leđima predeverao, davao i neke sugestije, ali ipak je usvojeno i ono što ne ide u korist radnika. Naime, ukoliko štrajkuješ, poslodavac nije u obavezi da ti isplaćuje plaću. Dakle, poslodavac te dovede u situaciju neizvršavanja svojih obaveza da štrajkuješ i onda organizuješ sve to što moraš, pokreneš štrajk, opravdani razlozi... I onda na kraju poslodavac nije dužan da ti isplati plaću.

Klepili su ušima u Sindikatu BiH

Osvrnuo se na dio u Zakonu o radu u kome stoji da je radnik u obavezi najmanje mjesec dana po isteku mjeseca obratiti se poslodavcu sa zahtjevom za isplatu plaće.

- To dođe kao neka opomena pred tužbu, što je nepovoljno za radnika. Jer vi tim dopisom upoznajete poslodavce da ćete ga tužiti ukoliko ne isplati platu, a on kaže: "Ho'š me tužiti", pa te nabije nogom. Sve je prošlo tako kako jeste. Sada Sindikat BiH koliko vidim ne postoji, svi su klepili ušima. Postoje radi sebe, dobro im je - mišljenja je Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.