open-navfaktor-logo
search
Liga nacija
Generalka za baraž: Poljska preokretom odnijela puni plijen iz Zenice
Fudbalska reprezentacija Poljske nanijela je prvi poraz reprezentaciji Bosne i Hercegovine u Ligi nacija.
07.09.2020. u 22:37
get url
text

Poljaci su pred praznim tribinama stadiona Bilino polje u Zenici slavili sa 2:1 i to poslije preokreta.

Bosna i Hercegovina počela je meč u znatno promijenjenom sastavu u odnosu na onaj koji je igrao u Italiji prije tri dana.  Na klupi su ostali Šehić, Cipetić, Šunjić, Kolašinac, Cimirot, Višća i Džeko. Ipak, ekipa Dušana Bajevića dobro otvara utakmicu.

U 22. minuti arbitar Cakir dosudio je penal za Zmajeve. Koljića je srušio Bednarek, a sudija iz Turske pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Hajradinović i smjestio loptu u mrežu. Golman Fabianski pogodio je stranu, ali udarac je bio dovoljno precizan da lopta završi iza njegovih leđa.

Poljska je najveću priliku za poravnanje imala preko Glika u 36. minuti, ali njegov pokušaj glavom poslije kornera odlazi pored gola Zmajeva.

U 42. minuti Grosicki je probao glavom, Begović brani. Dvije minute kasnije Jozwiak je ubacio u peterac, odbrana Zmajeva intervenisala zadnji čas. Poljaci su pritisak nastavili pokušajem Milika, a dominaciju su krunisali u 45. minuti pogotkom Glicka, koji je sjajno skočio poslije kornera.

U drugom dijelu većih prilika nije bilo do 60. minute: Tada je Višća mogao donijeti bh. timu novu prednost, ali je poslije centaršuta Ćivića loše zahvatio loptu.

{$galerijaFotografija}

Poljska u 67. minuti dolazi do preokreta. Nakon centašuta Rybusa, Grosicki glavom matira Begovića.

Veliku šansu za poravnanje BiH je imala preko Koljića u 72. minuti. Hadžiahmetović je pronašao Višću na desnoj strani, ovaj odigrao povratnu za Koljića, koji šutira preko gola.

Džeko je u 78. minuti šutirao lijevom nogom, Fabianski brani.

Edin Višća pet minuta prije kraja promašuje posljednju priliku za izjednačenje.

Poljaci poslije dva kola imaju tri boda, a bh. selekcija bod na kontu.

Zmajevi u narednom susretu Lige nacija dočekuju Holandiju (11. oktobar). Tri dana ranije bh. tim će odigrati meč godine, a to je duel sa Sjevernom Irskom u polufinalu baraža za EURO. Podsjetimo da je BiH domaćin u ovom duelu i eventualnom finalu.

Bosna i Hercegovina - Poljska 1:2 (1:0 Hajradinović 24', 1:1 Glik 45', 1:2 Grosicki 67')

Žuti kartoni: Hadžiahmetović (BiH), Bednarek, Milik (Poljska)

BiH: Begović, Kvržić, Bičakčić, Saničanin, Ćivić (od 82. Milošević), Bešić (od 60. Džeko), Hadžiahmetović, Hajradinović, Hodžić, Gojak (od 46. Višća), Koljić

BiH - Poljska - 07.09.2020.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.