open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Glasanje o izmjenama Poslovnika kojima se omogućava implementacija izbora ostavljeno za naredni put
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici se nisu izjašnjavali o Prijedlogu odluke o izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
27.07.2022. u 14:45
get url
text
Zastupnički dom FBiH

Predloženim izmjenama Poslovnika osigurava se, kako navodi predlagač Irfan Čengić (SDP), provedba Ustava Federacije BiH i implementacija izbornih rezultata Općih izbora koji će se održati 2. oktobra 2022. godine.

Najmanje trećina delegata može kandidovati predsjednika FBiH 

Prije glasanja zatraženo je mišljenje Ustavne komisije Parlamenta FBiH.

- Ovaj prijedlog je bio na Zakonodavno-pravnoj komisiji i dobio je pozitivno mišljenje. Ovdje se mijenja samo jedan član Poslovnika Zastupničkog doma FBiH koji nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH. U Ustavu FBiH jasno piše da u izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda, mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. U našem Poslovniku je ista ova odredba samo je riječ "ili" zamijenjena sa rječju "i" - rekao je Čengić i dodao:

- Dakle, veznici "ili", i "i" nemaju isto značenje jer "ili" je alternativni i on daje mogućnost da jedno od troje predloži zajedničku listu, dok veznik "i" podrazumijeva da sve troje predlože zajedničku listu. Pogotovo što je ovo nametnuti član Ustava Federacije BiH a u prethodnom članu Ustava FBiH je stajalo da klubovi Bošnjaka i Hrvata, tada nije bilo Kluba Srba, odvojeno predlažu kandidatske liste za predsjednike i potpredsjednika FBiH. Tada nisu bila dva potpredsjednika.

Ukazao je na greške koje se godinama ponavljaju.

- Ono što se griješi jeste da Dom naroda FBiH usvoji listu predsjednika i potpredsjednika, pa šalje Zastupničkom domu. U Ustavu FBiH jasno piše da kada se utvrdi lista, ona se šalje prvo Zastupničkom domu FBiH. Prvo se Zastupnički dom izjašnjava o predsjedniku i potpredsjednicima FBiH a ne Dom naroda. Tako piše u Ustavu FBiH. Ovim predlažem da se bukvalno prepiše ono što piše u Ustavu FBiH u naš Poslovnik. U Poslovniku Doma naroda samo je jedna odredba u izboru predsjednika FBiH i glasi "vrši se u skladu sa ustavom FBiH". Pa neka tako piše i u našem Poslovniku - naveo je.

Kaže kako je činjenica da se 20 godina primjenjivao isključivo Poslovnik Zastupničkog doma.

Iz HDZ-a protiv 

- Nismo primjenjivali ni Poslovnik Doma naroda ni Ustav FBiH. Smatram da je i sa izvornim Ustavom i onim što piše sada, dovoljno da jedan klub, trećina delegata, predloži zajedničku listu. Ovaj Parlament je izglasao izvorni Ustav koji kaže da klubovi Hrvata i Bošnjaka odvojeno predlažu kandidate. Poslovnik je niži akt od Ustava FBiH. I dalje ostaje da oba doma moraju potvrditi listu i da većina svakog kluba mora potvrditi tu listu.

- U našem Ustavu i jeste planirana deblokada FBiH ali mi naš Ustav nikada nismo provodili - rekao je Čengić.

Zastupnica Delfa Dejanović (HDZ) je ustvrdila da je prijedlog neustavan. Istog mišljenja je bio i sekretar Zastupničkog doma Ivan Miličević.

- Prijedlog nije neustavan jer sam prepisao Ustav FBiH - odgovorio im je Čengić.

Potom je petominutnu pauzu zatražio Adnan Efendić, predsjednik Kluba SDA.

Po završetku pauze predsjedavajući Mirsad Zaimović je iznio da se radi o osjetljivoj materiji i da je na pauzi dogovoreno da se o ovom pitanju traži stav Ustavne komisije Parlamenta FBiH. Da se o Prijelogu izjašnjavaju u nastavku sjednice za koju se ne zna kada će biti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.