Kako je na press konferenciji kazala glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU-a, međunarodnu saradnju i razvoj Ana Pisonero, oni dijele zabrinutost i potrebu za hitnom reakcijom u smislu rješavanja političke krize u BiH i zaustavljanja svih poteza koji u pitanje dovode suverenitet i teritorijalni integritet države.

- Stabilnost i prosperitet zemlje je sada upitan, ali i cjelokupan integracijski proces BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji te budućnost unutar EU-a. Nastavit ćemo ohrabrivati političke lidere da nađu rješenja putem međusobnog dijaloga - dodala je Pisonero.

Ponovila je da EU ima od 2011. godine okvir i sve potrebne instrumente za uvođenje sankcija prema kojima može upotrijebiti restriktivne mjere protiv osoba koje ozbiljno prijete sigurnosti u BiH i podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, ali za to je potrebno jedinstvo unutar Vijeća Evropske unije.

- Samo progres i reforme mogu garantirati nastavak pomoći EU, uključujući novi ekonomsko-investicijski plan, a BiH riskira da izgubi značajan iznos pomoći ukoliko ne budu poduzimali potrebne akcije - naglasila je Pisonero.

Ponovila je da EU ima jasan stav kada je u pitanju korupcija i organizirani kriminal, a posebno kada je u pitanju proces pristupanja, zbog čega će nastaviti pratiti situaciju unutar BiH u tom smislu.

Ipak Pisonero nije direktno odgovorila na pitanje novinarke o tome smatra li EU Dodika odgovornim za koruptivne radnje, kao ni na pitanje da li će EU tražiti dodatna pojašnjenja od Ministarstva finansija SAD-a koja bi mogla opravdati njihovu odluku o uvođenju sankcija.

Glasnogovornica je kazala da EU ima na raspolaganju sankcije, ali ih do sada nisu koristili protiv pojedinaca u zemljama zapadnog Balkana iako ih SAD koristi u slučaju nekoliko zemalja, uključujući BiH.

Zbog toga su novinari pitali na koji način ohrabruju političke lidere da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala, ukoliko ne koriste sankcije te da li je razlog tome nepostojanje konsenzusa oko toga unutar EU-a pa se one i ne predlažu, na šta je Pisonero kazala da su diskusije o uvođenju mjera povjerljive sve dok se ne donese odluka.

- Stoga ni danas ne mogu dati više odgovora dok neka od odluka ne bude donesena - zaključila je glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Ana Pisonero na današnjoj press konferenciji u Briselu.

SAD je nametnuo sankcije u vezi s njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ured za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a uvrstio je na svoju listu Dodika kao i Alternativnu televiziju iz Banje Luke, što je odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i stalne prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

To je urađeno zbog destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja kojim Dodik podriva 26. godina napretka postignutog od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.