open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Glumac Nusmir Muharemović: Svaki put počinjemo od nule, samo je pitanje gdje ćemo na kraju stići
Ljetna bašta Doma armije, do 7. jula, bit će mjesto teatarske čarolije u kojoj će uživati publika od 7 do 77. godina, jer organizatori iz "Studio Teatra", predvođeni uspješnim glumcem Nusmirom Muharemovićem,  za njih su priredili repertoar satkan od vrhunskih predstava iz naše zemlje i regiona
03.07.2019. u 09:02
get url
text
Nusmir Muharemović: Najbolji na Festivalu glumca u Konjicu

Predstava "Savršeni kroj" Sarajevskog ratnog teatra ozvaničila je početak 3. Međunarodnog teatarskog festivala na otvorenom, Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici.

Ljetna bašta Doma armije, do 7. jula, bit će mjesto teatarske čarolije u kojoj će uživati publika od 7 do 77 godina jer organizatori iz "Studio Teatra", predvođeni uspješnim glumcem Nusmirom Muharemovićem,  za njih su priredili repertoar satkan od vrhunskih predstava iz naše zemlje i regiona: "Trg ratnika", "A šta ćemo sad", "Potraga za konačištem", "Pepeljuga", "Državni lopov"...

- Rad na organizaciji ovog festivala traje od novembra prošle godine. Nakon samo tri godine postojanja, festival je izrastao u jednu respektabilanu teatarsku reviju na otvorenom. Neka od najboljih glumačkih i rediteljskih imena iz regije bit će naši ovogodišnji gosti. Rad i trud je prepoznat kako od nadležnih institucija tako i od strane sponzora koji su nakon ove treće uzastopne godine targetirali naš festival kao projekat koji žele da podrže kao društveno odgovorne kompanije.

Ovogodišne izdanje festivala svojim obimom prerasta naše kapacitete i sigurno je da već naredne godine moramo razmišljati o tome kako da unaprijedimo naš rad. "Studio Teatar" je u samo tri godine postojanja pokazao koliko ozbiljno i temeljito pristupa svakom prijektu. Možda je krajnje vrijeme da u gradu Zenici dobijemo svoje prostorije da bismo mogli napraviti naš naredni veliki korak - kazao je Muharemović.

Ove godine, ističe, najmlađa publika, moći će uživati u posebnom programu.

- Trosatna zabava za našu najmlađu publiku sastoji se od mnoštva kreativnih radionica, druženja sa maskotama, igre, plesa i muzike koja će biti krunisana sa dvije sjajne predstave. Jedna od njih je i mjuzikl "Pepeljuga". Ono što je također karakteristično za ovogodišnje izdanje je veliko interesovanje publike, tako da smo mi većinu ulaznica za predstave uspjeli prodati prije samog početka festivala. Imena kao što su Dino Mustafić, Admir Glamočak, Belma Lizde Kurt, Mario Drmać, Sofija Juričan, Erol Kadić samo su neka od onih čiji će rad imati priliku vidjeti naša publika - naglašava Muharemović.

Smatra da je zadatak teatarskih umjetnika da u vrijeme u kojem smo svakodnevno bombardovani različitim idiotarijama na malim i velikim ekranima, društvenim mrežama, naprave korak prema publici, kako bi im skrenuli pažnju na ono što je istinski vrijedno, što može oplemeniti njihovu dušu.

- Moramo se prestati ponašati kao filijala koja je namijenjena samo elitama koje vrlo često i ne razumiju ono čime se mi u suštini bavimo. Pravo na pozorište je pravo svakog čovjeka. Ne mislim da možemo promijeniti svijet, ali na pojedinca možemo jako uticati - poručio je Muharemović.

Na nedavno završenom Festivalu glumca u Konjicu pripala mu je titula najboljeg.

- Teatar pa i glumci postoje zbog publike, pa kad rad bude prepoznat od strane te iste publike, ali i stručnog žirija, to je pokazatelj da ste napravili dobar posao. U ovom poslu se nikada ne zna šta će otvoriti put ka novom projektu. Ja se vodim krilaticom da je važno trajati i iz projekta u projekat davati svoj maksimu. Na taj način sami sebi otvaramo puteve za nove projekte. Nagrada za jednu kreaciju ne znači da je svaka naredna odlična. Svaki put počinjemo od nule, samo je pitanje gdje ćemo na kraju stići - iskren je naš sagovornik.

Nakon naporne sezone, ljeto će posveti porodici.

- To je najbolji način da se odmorim i pripremim za narednu sezonu - zaključio je Muharemović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.